Blind skiën: hoe werkt dat?

Onlangs zat ik ’thuis’ een serietje te kijken toen ik een berichtje van oud-collega skileraar Joris kreeg: “Mike, vanavond komen wij met de Nederlandse Visueel-gehandicapten Ski Vereniging een biertje drinken in de après-ski. Ben jij daar ook te vinden?” Nou was dat niet helemaal de planning die avond, maar omdat ik Joris al een tijdje niet gezien had, wilde ik best een uitzondering maken. Het werd een interessante avond.

En nee, niet interessant omdat we het licht aandeden in de kroeg, maar interessant omdat ik een paar bijzondere mensen heb mogen ontmoeten. Een daarvan is Marnix Kluiters.

Oogaandoening

Marnix is al jaren een fanatiek skiër. Tot zover niets bijzonders, daarvan zijn er meer in de après-ski. Wat Marnix anders maakt dan de rest van de mensen in de après-ski, is dat hij blind is. Drie jaar geleden liep zijn zicht in een half jaar terug van 100% naar 1%. Door een oogaandoening zag zijn toekomst er ineens anders uit. Dat geldt uiteraard voor het ‘normale’ leven, maar ook voor de wintersport. Maar nooit meer skiën omdat je niet meer kan zien? Dat ging er niet in bij Marnix.

“Ik weet nog goed dat mijn huisgenoot zei: ‘Maar Marnix, als je nu toch al niet meer kan fietsen en buiten met een stok loopt, dan moet je toch gewoon eerlijk zijn en accepteren dat skiën ook niet meer gaat lukken?’ Een maand later zou ik voor het eerst mee gaan met de Nederlandse Visueel-gehandicapten Ski Vereniging en dacht bij mijzelf: dat zullen we nog wel eens zien of dat niet meer kan.”

Blind skiën

Nu we drie jaar verder zijn skiet Marnix ook zonder zicht beter dan vele andere wintersporters. Na flink wat uren training op de indoor piste met guide Danielle Casse en begeleiding in de sneeuw van dispuutsgenoot Jordi Vermeer geniet hij van zijn bochten op de latten. Blind skiën? Dat kan dus gewoon! Zie hieronder hoe het in z’n werk gaat.

NVSV

De reis waarbij ik Marnix en zijn reisgenoten heb leren kennen werd georganiseerd door de NVSV. De NVSV stelt blinde en slechtziende mensen (jong en oud) in staat om deel te nemen aan wintersport (skiën, langlaufen, snowboarden) onder begeleiding van ervaren skiërs. De NVSV organiseert elk jaar ongeveer vijf tot zeven wintersport groepsreizen voor visueel beperkten en begeleiders. Tijdens mijn korte kennismaking in de après-ski heb ik gezien dat een visuele beperking je zeker niet moet laten tegenhouden om op wintersport te gaan. Ik heb heel veel respect voor alle deelnemers en begeleiders die ik heb ontmoet en wens jullie nog vele jaren wintersportplezier. Tot de volgende keer op de piste of in de après-ski!

Begeleider bij de NVSV

Zoals je begrijpt kunnen de leden van de NVSV niet zonder begeleiding op wintersport. De vereniging is altijd op zoek naar enthousiaste begeleiders voor bijvoorbeeld de ski- en snowboard reizen. En dat is een hele mooie ‘job’, vertelt begeleider Joris: “Als begeleider gun je het de blinde of slechtziende dat ze onbezorgd de berg af kunnen skiën en het voelt dan ook heel bijzonder dat je dit voor hen mogelijk kan maken. Daarnaast bouw je heel snel een wederzijds vertrouwen met elkaar op wat zorgt voor een sterke en unieke band.” Lijkt het je ook wat om als begeleider mee te gaan op een reis van de NVSV? Lees dan hier meer informatie.

[dfp_native_ad]

Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je alle ontwikkelingen volgen op wintersportgebied? Meld je dan snel aan via het onderstaande formulier voor het laatste wintersportnieuws in je mailbox.

 *
 *

Waar ben je naar op zoek?

Blijf op de hoogte!

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

 *
 *
Vul je e-mailadres in