Voor veel mensen blijft het een grote vraag. Als ik off-piste ga skien en er ontstaat een situatie waarbij hulpverlening van buitenaf ingeschakeld moet worden, in hoeverre ben ik dan verzekerd? Verzekeringsmaatschappijen springen dan ook goed in op de onzekere doelgroep die niet precies weet hoe dit in elkaar zit. Wij willen jullie dan ook attenderen op de gevaren die op de loer liggen.
Het afsluiten van een wintersportdekking bij je reisverzekering is een product dat al langere tijd wordt aangeboden door verzekeringsmaatschappijen. Waar deze verzekering vooral veel voor wordt gebruikt is het declareren van gestolen goederen tijdens de vakantie. Veel wintersportfanaten denken dat hulpverlening, als gevolg van een off-piste ongeluk, ook gedekt wordt door de verzekering. Een fout die veel wordt gemaakt en waar de algemene voorwaarden even goed voor doorgenomen dienen te worden.
Dat er grotere gevaren op de loer liggen buiten de piste mag vanzelf spreken. Ongeprepareerde en niet voor lawine gezekerde hellingen zorgen voor onverwachtse omstandigheden en gevaarlijke situaties. Hulpverlening in deze gebieden is dan ook kostbaarder, want het reddingsproces is een stuk omslachtiger.
Voorbeelden van de eisen die maatschappijen stellen:
- Er moet onder leiding van een gecertificeerde gids geskied worden.
- Het lawinegevaar mag niet te groot zijn.
- De standaard hulpmiddelen (pieper, schep, sonde) moeten aanwezig zijn bij het off-piste skien.
- Het dragen van een helm en/of andere protectiemiddelen is noodzakelijk.
Waar wij jullie op willen attenderen is dat 9 van de 10 verzekeringsmaatschappijen ongelukken buiten de piste niet vergoeden, mits zij voldoen aan de polisvoorwaarden. Lees dus goed de kleine lettertjes in de voorwaarden. De polisvoorwaarden laten bij goed lezen vaak een heel ander beeld zien dan in de titel van de advertentie aangegeven wordt.