7 feiten die je nog niet wist over de Alpen

We zijn woensdagochtend aangekomen in het prachtige Tirol. In Innsbruck om precies te zijn. Hier wonen we op uitnodiging van de deelstaat ’the ALPS’ bij, een driedaagse bijeenkomst met bijna 500 professionals in de wintersport. Het onderwerp: “Future of winter tourism in the Alps”. Tijdens de eerste presentatie vandaag kwamen een paar mooie feitjes voorbij die jullie waarschijnlijk nog niet kennen. 

1. De Alpenlanden samen (Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland, Italië en Slovenië) zijn goed voor 386 miljoen betaalde overnachtingen door toeristen, wat 14,4% van het totale overnachtingen in de 28 landen van de EU is. Dat is aardig wat!

2. In de Alpen worden per jaar 158 miljoen dagen geskied (alle dagen van alle toeristen bij elkaar opgeteld). Dat zorgt ervoor dat de Alpen goed zijn voor bijna de helft van de skidagen over hele wereld. Hieronder zie je de verdeling per land. Let op, dit zijn de aantallen voor de Alpen. De andere skiregio’s in de landen worden niet meegeteld. Dat verklaart dan ook het verschil met dit onderzoek. In Europa vind je trouwens 48,2 miljoen actieve skiërs, wat 9,2% is van het totale aantal inwoners.

diagramm_wasserzeichen_liveblog_1610-70ae8fe007828feff4145b8b67ba5cc4-m1440_q70

3. 86% van de skigebieden met meer dan een miljoen bezoekers per jaar ligt in de Alpen. De Alpen zijn dus de koning van de grote skigebieden.

4. In de Alpen vind je 10.080 liften, wat 38% is van het totale aantal skiliften ter wereld.

5. Als je skiles wil moet je naar de Alpen. Daar vind je namelijk 2.174 skischolen en dat zijn er 84% van het wereldwijde aantal.

6. De opwarming van de aarde is geen grap. Tot het jaar 2100 stijgt de gemiddelde temperatuur in de Alpen met 2°C, blijkt uit onderzoek. Daar moet sterk over nagedacht worden. Hoe gaan bijvoorbeeld de lagergelegen skigebieden alternatieven aanbieden voor het huidige wintertoerisme?

7. Wintergasten stammen voornamelijk uit de Alpenlanden zelf. In Zwitserland zijn het 55% toeristen uit eigen land, in Frankrijk 70%, in Italië 65%. Alleen Oostenrijk en Andorra trekken meer skiërs aan uit het buitenland en daar hebben wij Hollanders dan weer een groot aandeel aan.

De komende dagen gaan wij zeker nog meer leuke dingen horen die we verwerken in de artikelen. Vandaag zijn we op de Stubaier Gletscher te vinden en berichten we jullie dus vanaf grote hoogte.

Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je alle ontwikkelingen volgen op wintersportgebied? Meld je dan snel aan via het onderstaande formulier voor het laatste wintersportnieuws in je mailbox.

 *
 *

Waar ben je naar op zoek?

Blijf op de hoogte!

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

 *
 *
Vul je e-mailadres in