Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Zwitserse skigebieden verhogen de skipasprijzen niet of amper dit jaar

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Deze winter wordt er al flink geboekt en de prijsverhogingen voor de skipassen lijken maar weinig indruk te maken op wintersporters. De verklaring? De wintersportkriebels zijn enorm en misschien zijn de verwachte prijsstijgingen dan toch niet zo extreem als we dachten? Dit is tenminste zo in Zwitserse skigebieden, daar vallen de verhogingen van de skipasprijzen erg mee en verschillende skigebieden verhogen zelfs helemaal niet.

5 procent stijging in kleine en middelgrote gebieden

Uit een onderzoek van de Beobachter, waarin naar 110 Zwitserse skigebieden is gekeken, blijkt dat de skipasprijzen in de helft van skigebieden stijgen. Dit geldt voornamelijk voor de kleine en middelgrote skigebieden. De stijging is ongeveer 5 procent, wat niet overdreven veel is ten opzichte van alle verwachtingen. In het voorjaar werden stijgingen van 10 of meer procent voorspeld.

Grote Zwitserse skigebieden verhogen skipasprijzen niet

In de grotere skigebieden in Zwitserland zijn er amper prijsverhogingen. Denk hierbij aan skigebieden zoals Zermatt, Les 4 Vallées, Engelberg Titlis, Arosa Lenzerheide en Laax. In Arosa Lenzerheide werd een prijsstijging zeker wel overwogen. Volgens Stefan Reichmuth kunnen de stoom en dieselprijzen namelijk wel oplopen tot een miljoen franken in het skigebied. Toch is er besloten voor een andere aanpak. “Voor ons is het belangrijk dat we met de prijs blijven concurreren ten opzichte van skigebieden in de buurlanden”.

In Andermatt zijn de prijzen van de dagkaarten zelfs met vier frank verlaagd ten opzichte van vorig seizoen. Een prijsvergelijking met de echt grote skigebieden is alleen wel lastig, de meeste hebben namelijk gekozen voor dynamische skipasprijzen.

Dynamische skipasprijzen in Zwitserse skigebieden

De dynamische skipasprijzen worden veel meer gebruikt dit jaar. Hierbij is er geen vaste prijs vastgesteld, deze wisselt afhankelijk van bepaalde factoren. Zo is de prijs bijvoorbeeld verhoogd tijdens de weekenden, op mooie dagen en bij goede condities. Het tijdstip van boeken heeft ook invloed op de prijs. Boek je bijvoorbeeld vroeg, dan kan het zijn dat je een goedkopere prijs betaalt. Koop je pas ter plekke de skipas, dan kan de prijs gestegen zijn, bijvoorbeeld omdat het op die dag extreem druk is.

››› Dynamische skipasprijzen: zo kun je ervan profiteren

De uitzondering: Davos Klosters

Davos Klosters is het enige skigebied in Zwitserland dat niet meegaat in de dynamische skipasprijzen. De skipasprijs voor een dagpas is hier maar met twee frank verhoogd in vergelijking tot vorig seizoen.

message

Tip ons via WhatsApp

Heb je een nieuwstip, foto of video uit een skigebied die we echt niet mogen missen?
Stuur je appje naar +31 6 20 392 508 of scan de QR-code.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in