Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Zwarte piste Le Tunnel 3000 in Val d’Isère na 15 jaar weer geopend

Screenshot van YouTube

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Vorige week ging de zeer zwarte piste Le Tunnel 3000 in Val d’Isère weer eens open voor de gevorderde wintersporters. Na 15 jaar met lastige omstandigheden was het een paar dagen geleden veilig genoeg om van de zwarte piste af te dalen. De verantwoordelijke noemen het een historisch moment!

Piste al 15 jaar gesloten

Waarom de piste zo lang officieel niet open was? De sneeuwomstandigheden zaten simpelweg niet mee waardoor het te gevaarlijk was om van de zwarte piste af te dalen. De piste Le Tunnel 3000 is extreem steil en hierdoor moet alles meezitten om hem veilig te kunnen skiën. De afgelopen 15 jaar zat de piste vol kuilen en de wind zorgde steeds voor een sneeuwtekort. Een ongeluk op deze piste kan een wintersporter fataal worden. Een aantal jaar geleden, na een aantal ongelukken, is besloten om de piste alleen bij zeer goede sneeuwomstandigheden te openen. Door de harde wind bovenop de berg en het vele ijs op de piste blijft verse sneeuw maar lastig liggen. Om deze reden komt het niet vaak voor dat er een groen bolletje staat bij de Le Tunnel 3000 op het pistenbord! Als de omstandigheden meezitten blijft de piste geopend tot het einde van het winterskiseizoen in Val d’Isère op 5 mei.

Le Tunnel 3000 in Val d’Isère

Deze bijzondere piste heeft de naam te danken aan een tunnel waar je doorheen moet skiën/snowboarden om de afdaling te bereiken. Naast stalen zenuwen voor de extreme afdaling van de piste moet je ook nog eens geen claustrofobie hebben om bij de Le Tunnel 3000 te komen. De toegangsweg is erg smal en zo’n 200 meter lang door een berg. Veel skiërs moeten iets bukken om door de tunnel te komen.

Feiten & cijfers over deze piste

De piste Le Tunnel 3000 in Val d’Isère wordt niet geprepareerd en ligt op de Glacier du Pisaillas. Met de sleeplift 3000 vanaf de stoeltjeslift Glacier kom je bij het beginpunt door de bekende tunnel. Het is een piste die alleen te skiën/snowboarden is door zeer gevorderde wintersporters. De lengte van de Le Tunnel 3000 is 950 meter. Het hellingspercentage ligt rond de 70%.

Lees ook: andere hele steile pistes in de Alpen

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in