Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie.nl

Zomertoeristen verbaasd over bloedrode vlekken in de sneeuw

Wintersportredacteur

Het internet staat vol met discussies over een bijzonder fenomeen in onder andere het hooggebergte van de Tauern, Hochkönig en het Steinerer Meer. De overgebleven sneeuw boven de 2000 meter hoogte heeft hier op sommige plekken een bloedrode kleur. Zijn het de overblijfselen van een gruwelijke moord? Of is het misschien toch iets anders…

Bloedsneeuw

Goed nieuws, de bloedrode kleur is niet afkomstig van een gruwelijke moord of een nare vechtpartij tussen toeristen. Hoewel dit fenomeen ook wel bloedsneeuw wordt genoemd (Blutschnee), heeft het niks met bloed te maken. Het zijn de zogenoemde sneeuwalgen die voor de kleur zorgen. De oude sneeuw zit namelijk vol met voedingsstoffen. Die zijn, in combinatie met de versgevallen zomersneeuw én regen, een voedingsbron voor deze minuscule organismen.

Sneeuwalgen

De sneeuwalgen zijn eencellig en leven al duizenden jaren in verschillende hooggebergtes. Niet alleen in de Alpen, maar ook elders ter wereld. Bijvoorbeeld in Canada, Nieuw-Zeeland en Latijns-Amerika. In totaal zijn er 350 verschillende soorten. De rode kleur zie je alleen in de zomermaanden. Al jaren zorgt dit voor veel ophef bij mensen die de rode sneeuwvelden tegenkomen. Uiteindelijk was het een groepje Britse zeelieden die erachter kwam wat dit nou precies was. Zij namen monsters en bekeken die onder de microscoop.

Seks

Maar waar komt nou die bloedrode kleur vandaan? Dat heeft alles te maken met de voortplanting van de sneeuwalgen. Daar hebben zij twee verschillende methodes voor: ze klonen zichzelf door middel van celdeling én ze hebben seks. Bij deze laatste methode laten ze rode sporen achter. Niet omdat de seks zo geweldig was, maar om zichzelf te beschermen tegen de verschillende weersomstandigheden. Deze methode is dan ook puur gericht op de toekomst.

Volgens deskundigen zijn de sneeuwalgen dit jaar een stuk actiever, waardoor er meer rode sneeuwvelden zijn. Waarschijnlijk omdat er veel stof uit de Sahara is overgewaaid. Voor de algen is dit een belangrijke voedselbron. Sneeuwalgen vormen een belangrijke basis voor de voedselketen in het hooggebergte. Ze worden gegeten door bepaalde insecten en die op hun beurt weer door vogels worden opgegeten. Enzovoort, enzovoort, enzovoort…

Waarom niet in de winter?

Naarmate de zomer vordert, verplaatsen de sneeuwalgen zich via het smeltwater onder de sneeuw of direct in de grond. Op die manier kunnen ze de koude maanden overleven en zie je ze dus niet in de winter. Reden genoeg om een keer in de zomer naar de bergen te gaan!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in