Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

World Cup kalender 2023/2024: veranderingen en hoogtepunten

© Skiweltcup Flachau / Christoph Huber

Wintersportredacteur

De World Cup kalender 2023/2024 staat vast! Na een grote vergadering in Zürich van de FIS is nu de officiële kalender voor de World Cup wedstrijden bekendgemaakt. Wat er opvallend is dit jaar? We hebben het voor je op een rijtje gezet, zo mis je niets uit de wintersport wedstrijdwereld.

Lech/Zürs van de World Cup kalender 2023/2024 gestreept

Een opvallende wijziging is dat Lech/Zürs niet meer voorkomt in het rijtje van wedstrijdlocaties. De organisatoren in Arlberg hebben geprobeerd een nieuw format te introduceren, maar dit is niet gelukt. Ze wilden een nieuw type slalom laten starten met drie runs, maar de atleten spraken zich uit tegen dit nieuwe format. Dit betekent dat er geen World Cup wedstrijden gaan plaatsvinden in Lech/Zürs komend seizoen, het skigebied wordt alleen gebruikt voor trainingen.

Seizoen start één week later

Voor volgende winter 2023/2024 is er gekozen voor een latere startdatum. Het seizoen start op 28 en 29 oktober traditiegetrouw in Sölden, dit is een week later dan je misschien gewend bent. Verder verandert er niet veel in Sölden, op de Rettenbach-gletsjer strijden de dames en heren beide tijdens de eerste wedstrijd van het jaar. Op 8 november gaat het seizoen verder in het grensoverschrijdende skigebied ZermattBreuil-Cervinia. Vorig jaar ging het debuut voor deze wintersportplaats in de World Cup niet door, hopelijk kan de wedstrijd volgend wedstrijdseizoen gewoon starten!

Twee keer naar Noord-Amerika

De mannelijke wedstrijdskiërs mogen volgende winter twee keer afreizen naar Noord-Amerika voor World Cups. In zowel Aspen als Palisades Tahoe worden World Cup wedstrijden geskied. Wil je deze wedstrijden zien? Zet dan op 24 en 25 februari en 2 en 3 maart de televisie aan! De dames reizen alleen naar een ander continent voor de wedstrijden in Mont Tremblant, in Canada.

Vijf Zwitserse plaatsen op de World Cup kalender 2023/2024

Met Zermatt, St. Moritz, Adelboden, Wengen en Crans-Montana op de World Cup kalender 2023/2024 staat Zwitserland weer goed op de kaart volgende winter. Vanaf december is de eerste wedstrijd in Zwitserland, namelijk in St. Moritz van 8 tot 10 december. In het begin van het nieuwe jaar zijn de World Cups in Adelboden (6 en 7 januari), ook Wengen (12 tot 14 januari) staat in januari van het nieuwe jaar 2024 op de planning. In februari staan de World Cups in Crans-Montana op 17 en 18 februari op het programma.

De eerste teamcombinatie wedstrijd

De FIS bevestigt ook de introductie van het nieuwe onderdeel, de teamcombinatie. Er waren al enkele vermoedens dat deze discipline zijn debuut zou maken in 2023/2024, nu is het duidelijk! Als experiment zal de eerste teamcombinatie wedstrijd plaatsvinden in Kitzbühel voor de heren. Saalbach stond ook als locatie voor een teamcombinatie wedstrijd op de planning, maar deze wedstrijd lijkt nu van de kalender geschrapt.

Nieuwe locatie: Gürgl

In Oostenrijk wordt er nog een locatie toegevoegd aan de World Cup kalender 2023/2024, namelijk Gürgl in het Ötztal. Deze wedstrijd wordt gehouden op 18 november, de heren starten hier met een slalom wedstrijd en skiën om de winst. Dat maakt dat er dit jaar niet één, maar twee World Cup locaties zijn in het Ötztal. En dat is natuurlijk heel goed nieuws voor de regio.

Skiën Gurgl

Lake Louise vervangen door Mont-Tremblant

Komend seizoen moet Lake Louise als locatie plaatsmaken voor Mont Tremblant (in Canada) in de planning voor de dames. Dit is een nieuwe locatie waar twee reuzenslalom wedstrijden gehouden worden. Andere hoogtepunten op de agenda voor de vrouwelijke wedstrijdskiërs? Dat zijn onder andere de World Cups in Lienz, AltenmarktZauchensee en de nachtslalom in Flachau . Jasna (in Slowakije) maakt een comeback als locatie voor twee World Cup wedstrijden.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in