Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

World Cup alpineskiën 2023/2024: de eerste winnaars zijn bekend

© saalbach.com, Daniel Roos

Elke dag het laatste wintersportnieuws

De World Cup 2023/2024 disciplines slalom en reuzenslalom zijn afgelopen weekend afgesloten in Saalbach Hinterglemm. Zowel de dames als de heren hebben de laatste afdalingen gemaakt en de winnaars zijn bekend! Benieuwd naar een kleine samenvatting van de wedstrijden en het programma voor volgend weekend? Lees snel verder!

Wedstrijden bij de heren

Reuzenslalom op zaterdag

Niet Marco Odermatt, maar zijn landgenoot Loic Meillard won de reuzenslalom in Saalbach Hinterglemm op zaterdag. Een fout tijdens de tweede run zorgde ervoor dat Odermatt niet won en zelfs helemaal niet over de finish kwam. Zijn bijna perfecte score in deze discipline is hierdoor verloren gegaan. Hij won de vorige negen wedstrijden, maar in Saalbach Hinterglemm moest hij zijn run door een inschattingsfout staken. Spannend voor het algemene klassement was dit niet, daar had Marco Odermatt al een hele grote voorsprong. Zaterdag ging het zilver naar Joan Verdu en het brons naar Thomas Tumler.

Slalom van de heren in Saalbach Hinterglemm

Tijdens de slalom op zondag pakte Timon Haugan verassend de winst in Saalbach Hinterglemm! Viertiende finishte hij voor de Oostenrijker Manuel Feller. Op de derde plaats is Linus Strasser geëindigd en de winnaar van de reuzenslalom finishte vierde bij de slalom. Het was een spannende race, vooral tussen de nummer één en twee. Haugan verloor veel tijd bij het midden van de afdaling en hier leek het erop dat Feller toch de winst zou pakken. Maar, Haugan skiede het laatste deel zo snel dat hij toch op het hoogste podium eindigde.

Slalom op zaterdag

Zaterdag was het ook tijd voor de slalom van de dames. Na een bizar seizoen won Mikaela Shiffrin haar 60ste slalom World Cup in Saalbach Hinterglemm. Dit is ook haar 97ste overwinning in de World Cup. Dit seizoen heeft ze zeven overwinningen behaald met de slalom. Met deze overwinning heeft ze haar achtste Crystal Globe gewonnen. En dat na een seizoen waar ze het einde helemaal niet heeft meegedaan vanwege een blessure. Deze liep ze in Zweden in Åre op tijdens haar wedstrijd. Ze kwam terug in stijl en won dus de World Cup Saalbach Hinterglemm. De Noorse Mina Fuerst Holtmann finishte als tweede en derde werd Anna Swenn Larsson afgelopen zaterdag.

1. Mikaela Shiffrin (USA) – 830 punten
  2. Lena Duerr (DE) – 508 punten
  3. Petra Vlhova (SVK) – 505 punten
  4. Michelle Gisin (CH) – 418 punten
  5. Anna Swenn Larsson (SWE) – 395 punten

Reuzenslalom in Saalbach Hinterglemm op zondag

Lara Gut-Behrami werd niet eerste met de reuzenslalom in Saalbach Hinterglemm, maar tiende. Federica Brignone ging er vandoor met de overwinning in Oostenrijk. Dit is haar vierde overwinning op de reuzenslalom dit seizoen. Lara Gut-Behrami hoefde alleen maar mee te doen om het algemeen klassement te winnen, ze had namelijk al een flinke voorsprong. Met deze tiende plaats heeft ze ook meteen de algehele overwinning in het klassement bij de dames gepakt. Zondag werd Alice Robinson tweede en Thea Louise Stjernesund derde.

1. Lara Gut-Behrami (CH) – 771 punten
  2. Federica Brignone (IT) – 750 punten
  3. Sara Hector (SWE) – 583 punten
  4. Alice Robinson (NZL) – 492 punten
  5. Mikaela Shiffrin (USA) – 429 punten

Algehele winnaars al bekend

De winnaar van het algeheel klassement bij de dames en heren zijn ook al bekend. Na de uitslagen van afgelopen weekend is duidelijk dat Lara Gut-Behrami niet meer ingehaald kan worden bij de dames. Ze wint dus de grote prijs. In 2016 won ze deze prijs ook. In 2024 heeft ze het record voor oudste vrouw (32 jaar) die de World Cup wint nu verbroken. Marco Odermatt de grote winnaar is bij de heren met 1902 punten. Dit was al even bekend.

Planning volgend weekend

De laatste winnaars van 2023/2024 worden komend weekend bekend. Dan worden de laatste wedstrijden geskied: