Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Wordt wintersport ooit nog goedkoper?

Wintersportredacteur

Wintersport is echt een vakantie waar sommige mensen maandelijks geld voor opzij moeten leggen. Zeker als je met een heel gezin richting de bergen vertrekt kunnen de kosten flink oplopen. Kosten die je uiteraard ook zelf in de hand kunt houden, maar door de stijgende prijzen in skigebieden onvermijdelijk zijn. Wat krijg je nou eigenlijk terug voor die hoge bedragen en komt er ooit een stop op de torenhoge tarieven?

Het is logisch dat jaarlijks de prijzen in een skigebied stijgen met een x percentage, vanwege de stijgende inflatie. Alles wordt duurder dus ook de skiliftprijzen, restaurant tarieven en hotelverblijfplaatsen moeten hier in mee bewegen. Ondanks dit gegeven verbaas ik mij vaak over de tarieven die gevraagd worden in de skigebieden.

Dat de liftprijzen een stuk duurder zijn geworden en ook elk jaar met een flink percentage omhoog geschroefd worden is duidelijk. Voor een week skien moet je niet gek meer opkijken als je ruim €200,- moet betalen. Voor dit geld zou je bijna gaan verwachten dat het liftpersoneel je met een glaasje bubbels staat op te wachten, naast je komt zitten in de skilift om je gezelschap te houden en je bovenaan weer een goede reis wenst. Jammer genoeg moeten we het vaak genoeg doen met een brommende liftman die met zijn dwingende ogen de wijzers van de klok wat sneller wil doen laten lopen.

Lekker eten en genieten van het heerlijke berglandschap is ook een belangrijk onderdeel van de vakantie. Uiteraard kun je ’s ochtends je broodjes smeren en pakjes drinken meenemen, maar de volle terrassen met gezellige mensen doen meestal besluiten om toch voor een warme lunch te gaan. Bij het openslaan van de kaart en de prijzen achter de heerlijke gerechten ziet, sla je vaak al stijf achterover. Voor een simpele lunch bestaande uit een makkelijke soepje, een Semmel en een schiwasser betaal je in Oostenrijk al snel rond de €12,- en €15,-. Als je de ingrediënten van de lunch gaat terugrekenen, dan kom je tot de conclusie dat de prijs meerdere malen verdubbeld wordt. Voor een heerlijk gerecht wat extra’s betalen heb ik helemaal geen moeite mee, maar voor een simpele schiwasser 5 euro betalen gaat wel erg ver. De Oostenrijkers hebben het schiwasser genoemd, maar in de Nederlandse volksmond heet dat gewoon ‘Limonade’. Een simpele vermenging van siroop en water.

De apres-ski bar is dan uiteindelijk toch de plek waar veel wintersporters eindigen. Er is niks lekkerder dan een intensieve wintersportdag afsluiten met een heerlijke alcoholische versnapering. Ook hier betaal je al snel €5,- voor een biertje en €7,5- voor een mixdrankje. Dat de prijzen zo stijgen is eigenlijk ook niet meer dan logisch. Het is een kwestie van vraag en aanbod, en zolang de toeristen het blijven uitgeven zullen de prijzen niet veranderen. Een boycot tegen de prijsverhoging van de liftkaarten en horecaprijzen is trekken aan een dood paard, want winnen doe je het toch niet.

Moeten we dan met z’n allen een week inlassen waarbij we massaal met gevulde picknickmanden naar boven vertrekken? Heerlijk met ze alle genieten van de eigen gemaakte boterhammen met pindakaas en vers geperste jus d’orange van huis.?

Geef mij dan toch maar die heerlijke kaiserschmarrn op het bomvolle terras. Het is tenslotte vakantie…..!

 

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in