Nieuwsalert per mail ontvangen

Wintersport in Oostenrijk of Frankrijk?

Op steeds meer plekken kun je tegenwoordig wintersporten, maar waar moet je nu voor kiezen als je gaat? In Duitsland, Italië of Zwitserland lekker dichtbij huis? Of kies je voor één van de twee meest bezochte wintersportlanden: Frankrijk en Oostenrijk. Beide zijn wintersportgiganten met positieve en negatieve punten. Ze doen niet onder voor elkaar, maar er zijn wel degelijk een aantal grote verschillen waar bij de keuze rekening mee gehouden moet worden.

Wintersportsfeer
Wat de wintersport zo leuk maakt zijn de sfeervolle bergdorpjes, leuke restaurants en mooie kerkjes. En natuurlijk de gezellige sfeer die in de wintersportplaatsen hangt. De oorspronkelijke charme is behouden gebleven in de Oostenrijkse dorpjes. In Oostenrijk zorgt de gezellige sfeer voor uitbundige après-ski mogelijkheden.

In razend tempo werden in de jaren ’60 en ’70 in Frankrijk wintersportplaatsen, ook wel skistations gebouwd. Hierbij stond met name de functionaliteit voorop. De skigebieden werden voorzien van liften en grote accommodaties. Bij de bouw van de appartementen complexen en grote gebouwen werd weinig tot geen rekening gehouden met de sfeer. Het grote voordeel hiervan is dan wel dat de skistations, liften en pistes uitstekend te bereiken zijn: er is bij veel dorpen dan ook de mogelijkheid direct terug te skiën naar de accommodatie. Er komt in Frankrijk wel meer aandacht voor de typische sfeer die je verwacht bij wintersport: er worden mooie chalets gebouwd waardoor de dorpen aan gezelligheid winnen.

Skigebieden
De ligging van de skigebieden is één van de belangrijke verschillen tussen Oostenrijk en Frankrijk. De skigebieden in Frankrijk liggen over het algemeen hoger dan in Oostenrijk, hierdoor is het zekerder dat er sneeuw ligt maar is het vaak ook een stuk kouder. Doordat in Oostenrijk de gebieden laag liggen nabij of zelfs onder de boomgrens, kun je vaak door de bossen mooie tochten maken. De uitgestrektheid van de skigebieden is weer een pré van het Franse landschap, vaak hebben deze gebieden veel aaneengesloten pistes wat dus een enorm gebied oplevert om te de ontdekken voor wintersporters.

Waarom Oostenrijk al jaren tot de favoriete locaties behoort van Nederlanders is de kindvriendelijkheid van de gebieden. Deze hebben vaak een eigen kinderclub, compleet met vermaak en mascotte, een oefenweide voor de kids en meestal ook skilessen in het Nederlands. Toch is er ook een ruim aanbod voor familie/kindvriendelijke bestemmingen in Frankrijk, dat staat ook daar steeds meer centraal.

Prijsverschil
De accommodaties in Frankrijk zijn meestal kleiner van opzet dan in Oostenrijk, hier is veel ruimte in de dorpen. De accommodaties zijn daardoor vaak goedkoper, voor mensen die meer ‘low’ budget willen gaan is dit ideaal. Eten is daarentegen in Oostenrijk op de piste weer wat goedkoper dan in Frankrijk.

De keuze is niet makkelijk, wintersport in Oostenrijk of Frankrijk. Wat is voor jou belangrijk? Gezellige dorpen of toch grotere skigebieden? Ben je meer van de rust of houd je wel van een avondje après-ski? Kom je speciaal voor de sport en uitgestrekte gebieden dan is Frankrijk een absolute aanrader. Of gaat jouw keuze toch eerder uit naar een goede sfeer en lekkere après-ski? Dan is de ‘gemütlichkeit’ van Oostenrijk typisch iets voor jou! Kijk voor meer informatie op Snowtime.nl.

Ken jij skigebied Engelberg al in Zwitserland?

Wij bezochten het skigebied!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in