Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

WEERBERICHT: veel bewolking, milde temperaturen en Saharastof onderweg naar de Alpen

Wintersport lente skiën april

Wintersportredacteur

Qua weer viel er afgelopen weken weinig te klagen in de Alpen. De lucht was blauw, de zon scheen en de temperaturen bleven rond het vriespunt hangen. Dat was 100% genieten dus! Komende dagen komt daar helaas toch wat verandering in. Geleidelijk aan komt er zachtere lucht naar de Alpen. Deze brengt niet alleen hogere temperaturen met zich mee, maar ook een hoop bewolking én Saharastof… Meer over het weer in de Alpen voor komende dagen, lees je hieronder.

Warme dagen in de Alpen

De zachte lucht komt komende dagen aan in de Alpen. Hierdoor gaat overdag de temperatuur omhoog en ook ’s nachts komt het kwik niet meer onder het vriespunt uit. In de dalen kan het overdag zelfs 15 tot 20 graden worden… Niet het meest ideale wintersport weer natuurlijk. Tip voor als je komende dagen in de sneeuw staat: zorg dat je vroeg op pad gaat, dan zijn de pistes het beste. ’s Middags kun je dan lekker op het terras neerploffen. Later deze week daalt de temperatuur wel weer iets, maar nog steeds liggen de maxima rond 15 graden. De zon zal zich af en toe laten zien, maar de bewolking maakt het haar flink lastig. Qua neerslag blijft het rustig en dat is maar goed ook met zulke temperaturen. Op wat sneeuw boven de 2000 meter en regen daaronder in het noordwesten van de Zwitserse Alpen na, blijft het vrijwel droog. Omdat er op het moment veel Saharastof in de atmosfeer zit, kan dat met de sneeuw en regen naar beneden komen. Dit heeft al een aantal keer tot rode sneeuw geleid.

Later in de week zon, wolken en een beetje neerslag

Na een paar bewolkte dagen, kan de zon zich op woensdag en donderdag wat vaker laten zien in Zwitserland. Echter, er zit dan nog steeds Saharastof in de lucht, die de zonkracht flink kan verminderen. De lucht ziet er grauw uit en ’s ochtends kan het in de dalen vaak nevelig of mistig zijn. In Oostenrijk blijft het bewolkt en kan het vooral woensdag regenen in de lagere delen. De temperatuur blijft hoog met maxima van 10 tot 15 graden. Wellicht dat er komend weekend wat sneeuw valt, maar dat is nog erg onzeker.

Pistes minder goed en lawinegevaar

Dat die hoge temperaturen niet goed zijn voor de pistekwaliteit, is natuurlijk logisch. Sneeuw is niet gemaakt voor temperaturen van 15 graden. Zeker ’s middags ga je dit merken, dan is de sneeuw papperig en zwaar om in te skiën. Daarnaast geldt buiten de pistes een lawinegevaar door de milde temperaturen. Houd de lawineberichten daarom goed in de gaten en ga nooit alleen op pad of zonder de juiste uitrusting.

Mindere omstandigheden in Duitsland

Ook dichter bij huis hebben de pistes te lijden onder de hoge temperaturen. In Winterberg en Willingen regende het gisteren en vandaag, wat de sneeuw geen goed heeft gedaan. Komende dagen blijft verse sneeuw uit en zal het zonnetje regelmatig schijnen. De temperaturen overdag liggen rond de 10 graden en ook ’s nachts blijft het boven het vriespunt. De pistes zijn nog wel wit, maar de omstandigheden zijn zwaar en niet alles is meer open.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in