Wat moet je doen bij een ski-ongeval?

Het seizoen is pas halverwege en we hebben jammer genoeg alweer te maken met meer dan 1.000 geregistreerde ski-ongevallen. Ski-ongevallen die door de jaren heen alleen maar ernstiger van aard zijn geworden. Ondanks dit gegeven is het wel positief dat het 200 slachtoffers minder zijn dan vorig jaar rond deze tijd. Met de drukte op de piste is een ski-ongeval snel gebeurd, maar wat moet je nou precies doen wanneer je dit ziet gebeuren in je nabije omgeving? Als Nederlandse advocaat gevestigd in Oostenrijk en gespecialiseerd in bergsportrecht ligt in dit onderwerp uit in dit artikel.

Ondanks dat je hier niet direct aan denkt wanneer je een ongeluk ziet gebeuren op de piste is het belangrijk om direct bewijzen te verzamelen over de toedracht van het ongeval. Vragen die je jezelf moet stellen zijn dan:

  • Wie was de tegenpartij? Wie waren er dus allemaal betrokken tijdens het ongeval? Het is belangrijk om dit zo snel mogelijk bij elkaar te houden, zodat het verhaal dat verteld wordt compleet is
  • Welke getuigen waren er betrokken bij het skiongeval?
  • Zijn er foto’s gemaakt na het ski-ongeval? Zorg dan dat deze direct veilig gesteld zijn en tijdens het proces weergeven kunnen worden.
  • Hoe was de piste op het moment van het ski-ongeval?
  • Hoe waren de weersomstandigheden op dat moment?
  • Is er een ongeluk gebeurd, zorg dan altijd direct dat er politie bij komt.

Als je de bovenstaande onderdelen bekijkt moet je precies hetzelfde handelen als bij een verkeersongeval. Op de piste wordt vaak gedacht dat er geen politie is, maar in de meeste skigebieden is dit erg goed geregeld. Vaak bevindt de politie zich al op de skipiste en kunnen binnen no-time bij het ski-ongeluk zijn.

Eenmaal het ongeluk afgehandeld is het raadzaam om direct een skirecht gespecialiseerde advocaat in armen te nemen. Door het specialistische karakter van dit rechtsgebied, is het bijna onmogelijk om zonder kennis deze zaken te regelen. Dit rechtsgebied is erg specialistisch omdat de advocaat ook verstand van skitechniek moet hebben om de oorzaak van het ongeval en dus de schuld vast te kunnen stellen en de verzekeraar van de andere partij te kunnen overtuigen. Meestal wijst de verzekeraar in eerste instantie de claim namelijk af.

Welke regels zijn in acht te nemen? Juridisch dient elke pistengebruiker de zorgvuldigheid in acht te nemen. Deze zorgvuldigheid wordt bepaald door de FIS-regels voor pistengebruikers. Ook de liftondernemer dient de nodige zorgvuldigheid in acht te nemen. Indien een sneeuwkanon niet goed is gepolsterd of zich op een verkeerde plaats bevindt waardoor een ongeluk wordt veroorzaakt is de liftondernemer aansprakelijk. Ook hier de politie bellen !

In de volgende artikelen zal ik op deze ongevallen ook aan de hand van praktijkgevallen nader ingaan.

Stephan Wijnkamp is Nederlandse advocaat gevestigd in Oostenrijk en gespecialiseerd in bergsportrecht. Via Skiinformatie.nl zal hij gedurende de winter tips geven over alles wat er komt kijken bij ski-ongevallen. www.bergsportrecht.eu

Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je alle ontwikkelingen volgen op wintersportgebied? Meld je dan snel aan via het onderstaande formulier voor het laatste wintersportnieuws in je mailbox.

 *
 *

Waar ben je naar op zoek?

Blijf op de hoogte!

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

 *
 *
Vul je e-mailadres in