lawine-uitrusting

© Skiinformatie.nl

Wat is een goede off-piste uitrusting?

Er is net verse sneeuw gevallen en die ongerepte sneeuw vraagt er natuurlijk om om geskied te worden. Uiteraard doe je dat niet zonder de juiste voorbereiding en off-piste uitrusting, ook al wordt dat helaas nog teveel gedaan. Maar wat is een juiste off-piste uitrusting dan precies?

Ga je buiten de piste, dan heb je een andere uitrusting nodig dan wanneer je op de piste skiet. In beide gevallen is waterdichte kleding uiteraard een must en als je de diepe sneeuw in gaat is een sneeuwvanger of een hoge broek geen slecht idee. En het spreekt natuurlijk voor zich dat een helm en skibril vast onderdelen zijn van je uitrusting. Maar wat heb je nu écht extra nodig als je de pistes verlaat?

Drie-eenheid

Waar je absoluut niet omheen kan is de lawine drie-eenheid, bestaande uit een lawinepieper, lawineschep en sonde. Je hebt er vast wel eens van gehoord, maar waartoe het precies dient is niet voor iedereen vanzelfsprekend.

  1. Lawinepieper
    De lawinepieper is bedoeld om mensen onder de sneeuw te vinden en mee gevonden te worden. Je draagt de lawinepieper op je lichaam, onder je jas en vest. In de ‘send’ modus straalt het apparaat radiogolven uit, die worden opgepikt door andere lawinepiepers als die in de ‘search’ modus staan. Standaard staat tijdens het skiën de send modus aan en pas als je iemand moet zoeken schakel je over naar de search modus.
  2. Lawineschep
    Wat je met een lawineschep doet spreekt voor zich. Je graaft er collega-wintersporters mee uit als het nodig is. De schep is noodzakelijk, want als elke seconde telt wil je niet met je handen of ski’s graven. Een lawineschep past in je rugzak doordat je ‘m uit elkaar kan halen.
  3. Sonde
    Een sonde is een soort tentstok die je helpt om de locatie van de persoon onder de lawine te bepalen. Met de lawinepieper bepaal je al redelijk nauwkeurig waar iemand ligt, maar voor je begint te graven op een verkeerde plek is het noodzakelijk om met een sonde de precieze locatie van de persoon te bepalen.

Zoals je kunt verwachten heb je piepers, scheppen en sondes in alle soorten en maten. Laat je vooral informeren over welke uitrusting voor jou geschikt is. Dat kun je bijvoorbeeld bij Snowcountry doen. Zij zijn een gespecialiseerde (web)shop in het off-piste segment.

Lawine airbag

We hebben het nu nog over een drie-eenheid als het gaat om off-piste uitrusting, maar het zal niet lang meer duren voordat we spreken over een viereenheid. De lawine airbag wordt steeds meer gebruikt en kan daarom ook bijna gezien worden als een onderdeel van de verplichte lawine-uitrusting. De lawine airbag is een rugzak met daarin – hoe verrassend – een airbag. Als je in een lawine terechtkomt kun je met een hendel de airbag opblazen die uit je rugzak schiet. Door de airbag wordt je drijfvermogen groter en is de kans dat je bovenop de sneeuw blijft drijven groter. De lawine airbag heeft al vele levens gered, maar is verre van een garantie dat je een lawine overleeft.

Overige uitrusting

Naast de drie-eenheid en de lawine airbag is het bij een off-piste toer ook raadzaam om je rugzak te vullen met wat extra’s. Zo is water onmisbaar en hetzelfde geldt voor iets voedzaams. Mocht je verkeerd uitkomen, dan wil je niet het risico lopen dat je uitdroogt of te weinig energie hebt. Bovendien is een extra laag kleding en gezichtsbedekking geen overbodige luxe. Ook onderkoeling is een groot gevaar. Verder hoort een eerste hulp set in je rugtas, want de kans dat je gewond raakt is buiten de piste nu eenmaal groter dan ernaast.

Kennis en gids

Wat echter nog veel belangrijker is dan een goede off-piste uitrusting, is dat je goed voorbereid op pad gaat. Zorg voor de juiste kennis door bijvoorbeeld een off-piste cursus te volgen en zorg dat je vaardigheden op peil zijn. Oefen regelmatig met het zoeken naar piepers en en het uitgraven van spullen. Plan je tour zorgvuldig om zo niet voor onverwachte verrassingen komen te staan. Ga nooit alleen op pad en neem een gids mee die niet alleen goed is opgeleid, maar ook kennis heeft van de omgeving en van de condities ter plekke. Off-piste skiën is het mooiste wat er is, maar kan ook zomaar het laatste zijn wat je doet. Veiligheid staat daarom op nummer één!

 

Filmen met een drone

Wil je nu eens zelf zien hoe je skiet buiten de piste, dan is een drone erg tof om mee te filmen. Met een camera van boven kun je jezelf analyseren, maar belangrijker is dat je van dichtbij gefilmd kunt worden zonder dat je een cameraman dichtbij hebt. Drones zijn er in allerlei soorten en maten, neem eens een kijkje op www.droneland.nlLet wel, er zijn regels omtrent het vliegen met een drone en die verschillen per land. Laat jezelf daar goed over informeren.

Deel dit artikel:
Blijf op de hoogte!

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

 *
 *
Vul je e-mailadres in

Waar ben je naar op zoek?