Nieuwsalert per mail ontvangen

In een lawine terechtkomen ziet er zo uit

Wintersportredacteur

Als je buiten de piste gaat wordt er altijd gewaarschuwd dat je goede voorbereidingen moet treffen. Je moet op de hoogte zijn van het lawinerisico, de juiste materialen mee hebben, er kennis van hebben en bij voorkeur onder begeleiding zijn van een ervaren gids. Dit is allemaal met een reden. Zo blijkt ook uit deze video.

Houd afstand

Onderstaande video laat goed zien wat er gebeurt als je onder een lawine terechtkomt. De eerste fout is al gemaakt bij het beginnen aan de afdaling. Bij de eerste skiër is er nog niet zo veel aan de hand, maar de tweede skiër gaat al vrij snel er achteraan. Hierdoor zie je de sneeuw loskomen en de lawine ontstaan. Zorg altijd bij het off piste skiën voor een ruime afstand tussen elkaar, op deze manier kan de losgekomen sneeuw op de helling weer tot rust komen.

 

Juiste materiaal

Gelukkig hebben de skiërs uit de video verder wel de juiste materialen bij zich. Zodra de tweede skiër onder de lawine is gekomen zie je de andere skiërs hun pieper erbij pakken. Hiermee kunnen ze het signaal opvangen dat  pieper van hun maatje uitzendt. Wanneer de pieper aangeeft dat ze in de buurt zijn, prikken ze met een sonde in de sneeuw om te bepalen waar de skiër precies onder de lawine ligt. Vervolgens beginnen ze met graven. De skiër uit onderstaande video wordt gelukkig gevonden en komt er heelhuids uit, maar dit had zomaar heel anders kunnen aflopen.

Lawinebericht

Als je besluit om een dagje off piste te gaan skiën is het een must om het lawinebericht te checken. Aan de hand hiervan kun je checken of het verantwoord is om buiten de pistes te gaan. Iedere dag zijn er mensen van de Lawinewarndienst bezig om het lawinegevaar in een gebied te bepalen. Wie dit zijn en hoe zij te werk gaan lees je in onderstaand artikel.

Wie zitten er achter het lawinebericht?

 

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in