Wat zijn sneeuwkettingen?

Sneeuwkettingen zijn roestvrijstalen kettingen in verschillende soorten en maten, bedoeld als hulpmiddel om te kunnen rijden op besneeuwde (berg)wegen. Bij winterse omstandigheden, zoals (extreme) sneeuwval en ijzel, bieden sneeuwkettingen extra grip en veiligheid. 

Het doel van sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen zijn een hulpmiddel om op besneeuwde of ijzige wegen te kunnen rijden. Vooral in de bergen komen sneeuwkettingen van pas, maar tijdens extreme winterse omstandigheden kan het ook voorkomen dat je ze op gewone, rechte wegen moet omleggen. Winterbanden bieden op gladde en besneeuwde bergwegen vaak onvoldoende grip. Sneeuwkettingen zijn in deze situatie een goede oplossing. Naast extra veiligheid, kom je ook niet voor onaangename verassingen te staan.

De werking

Roestvrijstalen kettingen om winterbanden bieden meer grip op besneeuwde en ijzige wegen. Op die manier is het mogelijk om op een veilige manier te kunnen rijden. Wel geldt er een maximumsnelheid. Deze wordt aangegeven op de verpakking of gebruiksaanwijzing en ligt doorgaans tussen de 30 en 50 km per uur. Er zijn uiteraard uitzonderingen.

Auto op sneeuwkettingen in de sneeuw

Sneeuwkettingen verplicht

Naast dat het verstandig is om sneeuwkettingen mee te nemen, geldt in veel landen een sneeuwkettingenplicht. Onder bepaalde winterse omstandigheden zijn alle automobilisten verplicht om sneeuwkettingen om te leggen. Dit wordt duidelijk aangegeven met een rond, blauw verkeersbord met een autoband met sneeuwketting erop. Lees hier meer over waar en wanneer sneeuwkettingen verplicht zijn.

Kopen of huren?

Sneeuwkettingen kun je kopen en huren. Dat hangt helemaal af van je budget en wensen. Het is natuurlijk fijn om een eigen setje sneeuwkettingen te hebben, maar als je vaak van auto wisselt of niet ieder jaar op wintersport gaat, kan huren uitkomst bieden. Veel winkels bieden de mogelijkheid om of te kopen of te huren.

Sneeuwkettingen omleggen om een autoband

Soorten sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen worden gemaakt in verschillende soorten, maten en merken. Allereerst is het belangrijk om altijd de juiste maat aan te schaffen. Dit hangt af van de bandenmaat en deze kun je terugvinden aan de buitenkant van de autoband. Sneeuwkettingen moeten naadloos aansluiten op de autoband. Is dat niet het geval, dan kan de auto beschadigen.

Daarnaast moet je een keuze maken tussen manuele spanning (het handmatig aanspannen van de ketting op de band) of een automatische spanning. Ook betreft de montage zijn er verschillende opties (elastieke band/inhaaksysteem). We kunnen drie soorten sneeuwkettingen onderscheiden:

1. Loopvlak sneeuwketting

De naam van dit type sneeuwketting zegt het eigenlijk al, de ketting ligt alleen op het gedeelte van de band waar deze de weg raakt (het loopvlak). Monteren doe je via de voorkant van de band en dat is makkelijk.
Voordelen: makkelijk en snel, weinig schade aan de wielen/velgen en ideaal voor auto’s met weinig ruimte in de wielkast.

2. Extra dunne sneeuwketting

De schakeldikte van deze kettingen zijn slechts 7 mm aan de binnenkant van de wielen. Deze ketting wordt wel aan de achterzijde bevestigd en daardoor kost het monteren iets meer tijd.
Voordelen: dunne schakels en ideaal voor auto’s met weinig ruimte in de wielkast.

3. Standaard sneeuwketting

Het standaardmodel is verkrijgbaar in verschillende schakeldiktes (9, 10, 12 of 16 mm). Deze ketting wordt aan de achterzijde van het wiel bevestigd en gemonteerd. Monteren is niet moeilijk, maar kost wel meer tijd.
Voordelen: geschikt voor auto’s met veel ruimte in de wielkast, verkrijgbaar in verschillende schakeldiktes.

Prijsverschil

Bovengenoemde soorten zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. Op die manier kun je sneeuwkettingen kopen naar eigen budget. Bedenk wel dat goedkope sneeuwkettingen vaak minder stevig zijn en lastiger om te leggen. Hoe duurder de kettingen, hoe beter de kwaliteit en hoe makkelijk om te leggen. Als je vaak naar de sneeuw gaat, is het aan te raden om te investeren in goede kwaliteit.

Hoe kies je de juiste sneeuwkettingen?

Als je nog nooit met de auto op wintersport bent geweest, kan het kopen of huren van sneeuwkettingen best een uitdaging zijn. Want hoe kies je nou de juiste sneeuwkettingen? Om dat proces een stuk makkelijker te maken, kun je met een aantal punten rekening houden:

  • Noteer vooraf de bandenmaat, zodat je weet welke maat sneeuwketting je moet kopen.
  • Controleer welke soort kettingen zijn toegestaan bij jouw auto. Deze informatie vind je in het informatieboekje van de auto.
  • Op welke wielen wordt de auto aangedreven? Dit kan voor, achter of 4×4 zijn. Dit moet je weten, omdat kettingen altijd op de aangedreven wielen moeten worden aangebracht. Voor auto’s met vierwielaandrijving zijn speciale kettingen ontwikkeld.
  • Denk na over budget en comfort: kies je voor manuele spanning of automatische spanning.

Twijfel je? Vraag advies bij een garage of autodealer!

Sneeuwkettingen omleggen

Sneeuwkettingen omleggen is een klusje waar je even op moet oefenen. Het is niet ingewikkeld, maar het is wel verstandig om dit eerst thuis te doen. Zo kom je op wintersport niet voor verassingen te staan. Op deze pagina leggen we je stap voor stap uit hoe je sneeuwkettingen moet omleggen.

Thuis oefenen op sneeuwkettingen omleggen

Neem altijd een setje mee op wintersport

Als je met de auto op wintersport gaat, is het natuurlijk belangrijk dat je de zomerbanden verwisselt voor winterbanden. Dat is niet alleen op veel plaatsen verplicht, het biedt ook een stukje extra veiligheid. Daarnaast is het verstandig om altijd een setje sneeuwkettingen mee te nemen. Leg deze op een makkelijk te bereiken plaats in de auto, zodat je niet eerst alles overhoop hoeft te halen om bij de kettingen te kunnen komen. Sneeuwkettingen zijn misschien niet altijd nodig, maar als dat wel het geval is, wil je niet zonder komen te zitten.

Andere opties

Naast de bekende ijzeren sneeuwkettingen zijn er ook een aantal andere opties. Allereerst bandenspray. Dit is een spuitbus met een substantie die de autoband meer grip moet geven. De spray is dan wel gebruiksvriendelijk, maar biedt weinig resultaat en slijt snel weg. Een andere optie zijn sneeuwsokken. Sneeuwsokken zijn gebruiksvriendelijk en bieden meer grip dan bandenspray. Tijdens winterse omstandigheden in de skigebieden presteren ze echter onder de maat. Daarnaast zijn sneeuwsokken niet toegestaan tijdens sneeuwkettingenplicht.

Meer weten? Een overzicht van alle informatie over sneeuwkettingen vind je op deze pagina.

Blijf op de hoogte!

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

 *
 *
Vul je e-mailadres in

Waar ben je naar op zoek?