Vliegtuigtank WOII gevonden op Tauerngletsjer

In een gletsjerspleet op de Obersulzbachkees in Neukirchen am Großvenediger is een vliegtuigtank uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. In 2018 werd deze al ontdekt, maar door verse sneeuw, kon de tank toen niet worden geborgen. Gisteren was het eindelijk zover. De Alpenpolizei heeft de vliegtuigtank uit de gletsjerspleet gehaald. Aldus ORF.at.

Obersulzbachkees: Tauerngletsjer

Nationaal Park Hohe Tauern is het eerste en grootste beschermde natuurgebied van Oostenrijk. In dit park vind je meerdere gletsjers, waaronder de wereldberoemde Pasterze gletsjer. Een minder bekende naam is de Obersulzbachkees. Deze gletsjer is maar liefst 4 km lang en ligt in de Venedigergruppe in het Obersulzbachtal.

Ontdekt in 2018

In de zomer van 2018 werd in een gletsjerspleet van de Obersulzbachkees iets gevonden dat leek op een overblijfsel uit de Tweede Wereldoorlog. Door verse sneeuw kon de bergredding het voorwerp niet verder onderzoeken. Nu, een jaar later, was dat eindelijk wel mogelijk. Samen met de explosieven opruimingsdienst is de bergredding gistermiddag afgereisd naar de Oberulzbachkees.

Een Duits of Amerikaans vliegtuig

In een gletsjerspleet lag een ruim drie meter lange en ongevaarlijke vliegtuigtank. Mogelijk van een Duits of Amerikaans vliegtuig. Volgens deskundigen afkomstig van een vliegtuig dat gebruikt werd voor langeafstandsvluchten. De tank zat bevestigd onder de vleugel van het vliegtuig. Waarschijnlijk was deze leeg en daarom heeft de piloot er onderweg afscheid van genomen. Dat deden ze in die tijd wel vaker om een vliegtuig dat zwaar beschadigd was, te verlichten. In onderstaand Facebookbericht kun je de werkzaamheden bekijken.

 Lees ook: Lichamen stel na 75 jaar gevonden in skigebied

Gletsjers hebben het zwaar

Klimaatverandering heeft een negatief effect op de gletsjers. Het eeuwige ijs is niet eeuwig meer en smelt steeds verder weg. Resultaat: gletsjers die steeds kleiner worden. De temperaturen zijn zomers veel te hoog. Ook zijn er regelmatig hittegolven. Volgens gletsjeronderzoeker Georg Kaser zijn de gletsjers in Vorarlberg niet meer te redden. In IJsland is zelfs de eerste gletsjer officieel dood verklaard. Meer daarover lees je in onderstaand artikel.

Eerste gletsjer officieel ‘dood’ verklaard in IJsland

Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je alle ontwikkelingen volgen op wintersportgebied? Meld je dan snel aan via het onderstaande formulier voor het laatste wintersportnieuws in je mailbox.

 *
 *

Waar ben je naar op zoek?

Blijf op de hoogte!

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

 *
 *
Vul je e-mailadres in