Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

VIDEO: fataal helikopterongeluk in skigebied in Georgië

© Pixabay

Wintersportredacteur

Er is een fataal helikopterongeluk gebeurd in Georgië op 29 juli 2022. Tijdens een reddingsactie voor twee paragliders ging het mis. Het ongeluk vond plaats in het Georgiaanse skigebied Gudauri. Het was ook niet de eerste keer dat er iets misging in dit gebied. Om deze reden wordt in Georgië het reddingsvermogen van de ongereguleerde toeristische sector in twijfel getrokken. De beelden van het dodelijke ongeluk kun je hieronder zien.

Fataal helikopterongeluk in Georgië

Tijdens een reddingsactie op 29 juli 2022 voor twee paragliders is een Mi-8 helikopter gecrasht. Het ongeluk vond plaats in het skigebied Gudauri in Georgië en heeft het leven van maar liefst acht personen geëist. Naast de reguliere crewmembers zaten er ook hulpverleners en medisch personeel aan boord. De volgende dag is er daarom een nationale dag van rouw ingesteld in Georgië.

Niet het eerste ongeluk in Gudauri, Georgië

Misschien herinner je je nog het skiliftongeluk in Georgië dat gebeurde in het voorjaar van 2018. Hierbij sloeg een stoeltjeslift op hol en vielen er twaalf gewonden. Nu is het dus de tweede keer dat het raak is in dit Georgiaanse wintersportgebied. Na het helikopterongeluk in Georgië van afgelopen week is er een debat gestart over de ongereguleerde toeristische industrie en hoe zij omgaan met ongelukken.

Het toerisme in Georgië is namelijk behoorlijk toegenomen het afgelopen jaar – zowel in de winter als in de zomer. Gudauri is niet alleen ’s winters populair, maar ook in de zomer waarbij het een hotspot is geworden voor paragliders. De vraag is nu alleen: was dit gebied hier ook klaar voor? Paragliding experts in het gebied roepen de staat op na de helikoptercrash om de regels voor paragliden aan te scherpen. Volgens hen heeft de staat namelijk geen moeite gedaan om duidelijke wetgeving op te stellen.

Onderzoek naar de helikopter

Naast de kritiek op de wetgeving in Georgië spelen er ook vragen op over de helikopter van het ongeluk. Critici beweren namelijk dat deze helikopter helemaal niet geschikt zou zijn voor een reddingsactie. Daarnaast zou het land te weinig voorbereiding hebben voor dit soort ongelukken. In een statement dat op 1 augustus 2022 openbaar is gesteld staat dat de helikopter goed gecheckt is voor take off en zelfs gerenoveerd was voor gebruik. Daarnaast verklaart het minsterie ook waarom er geen nieuwere Super Puma helikopters zijn gebruikt voor de actie (die volgens de critici beter geschikt zouden zijn). Het ministerie stelt dat dit soort helikopters in een tijd gekocht zijn waar toen geen vraag was naar reddingsapparatuur.

De families van de slachtoffers krijgen elk een bedrag van 100.000 GEL opgestuurd, wat gelijk staat aan zo’n € 35.700,- euro.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in