Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Verborgen stenen onder dik pak sneeuw vormen gevaar

Wintersportredacteur

In sommige skigebieden is er afgelopen dagen meer dan 50 cm verse sneeuw gevallen. Voor veel mensen is dit vaak het moment om de sneeuwvlaktes buiten de geprepareerde pistes op te zoeken. Heel verleidelijk, omdat freeriden op dagen als deze voor het oog ideaal lijken. De skigebieden waarschuwen dan ook massaal voor de gevaren die momenteel op de loer liggen. Hierbij moet je denken aan lawinegevaar, maar ook aan verborgen stenen onder de sneeuw. Door dit laatste zijn er de afgelopen periode veel ski-ongelukken gebeurd in de skigebieden.

De losse sneeuw lijkt van buitenaf ideaal te zijn voor off-piste routes. Doordat de onderlaag nog geen stevige basis heeft komen de stenen er makkelijk doorheen. Jochem Kopf van de trauma chirurgie afdeling in het Regionaal Ziekenhuis in Bregenz geeft dan ook aan veel mensen binnen te krijgen die in aanraking zijn gekomen met stenen of andere verborgen voorwerpen op de pistes.

Ga je komende dagen buiten de piste skiën, zorg dan dat je goed voorbereid op pad gaat. De vers gevallen sneeuw moet nog binding krijgen met de ondergrond. De sneeuwval heeft er ook voor gezorgd dat de geprepareerde pistes voorzien zijn van een goede laag sneeuw.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in