Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Uitdagende omstandigheden voor de World Cup finale in Saalbach Hinterglemm

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Morgen gaan de laatste wedstrijden van dit World Cup seizoen van start. In Saalbach Hinterglemm worden de laatste resultaten in de verschillende disciplines bij de heren en dames behaald. Ondanks de milde temperaturen in de regio hebben ze in het skigebied goede hoop. Toch blijft het spannend, want ook dit weekend zijn de omstandigheden niet ideaal, zoals wel vaker dit World Cup seizoen.

Lastige omstandigheden voor de World Cup

Voor de eerste wedstrijddag van de World Cup Saalbach Hinterglemm wordt er regen voorspeld. Niet ideaal voor de verschillende World Cup wedstrijden. Volgens de ORF mogen er niet weer annuleringen van wedstrijden plaatsvinden, dat is het afgelopen seizoen al te vaak gebeurd. De verantwoordelijke (Fritz Steger) in Saalbach Hinterglemm verzekerd dat er genoeg sneeuw is geproduceerd voor de twee wedstrijdpistes. Het sneeuwdek is echt dik genoeg voor de wedstrijden. “De wedstrijden waren en zijn niet in gevaar”, zegt hij.

19 wedstrijden afgelast afgelopen seizoen

Afgelopen seizoenen moesten er regelmatig World Cup’s worden afgelast. In totaal gingen er 19 wedstrijden niet door vanwege slechte weersomstandigheden. Hiervan zijn er vijf uitgesteld en dus ingehaald, de rest is vervallen. In seizoen 2019/2020 was de situatie soortgelijk, toen ontstonden er door het coronavirus de nodige annuleringen. Deze winter zijn er bij de heren negen wedstrijden uitgevallen, drie werden vervangen. De vrouwen hadden iets meer geluk, bij hen vielen maar zeven wedstrijden uit waarvan er twee verplaatst konden worden. Er is geen duidelijk patroon qua redenen voor de afgelastingen. Soms lag er te veel sneeuw en soms te weinig, dan regende het en op een ander moment waren de temperaturen te hoog. De weersomstandigheden worden extremer en dat is een uitdaging voor de toekomst.

Doorslaggevende wedstrijden

De wedstrijden in Saalbach Hinterglemm beloven spannend te worden. In elke discipline kan de winnaar nog 100 punten behalen. De hoofdrolspelers dit seizoen zijn Marco Odermatt bij de heren en Lara Gut-Behrami bij de vrouwen. Odermatt heeft al een overwinning te pakken op de reuzenslalom. Bij de afdaling heeft hij 42 punten voorsprong op Cyprien Sarrazin en met de super-G is Odermatt koploper met 81 punten voorsprong op Vincent Kriechmayr. Bij beide onderdelen zijn de laatste wedstrijden in Saalbach Hinterglemm doorslaggevend. De winnaar van de slalom in het klassement staat al vast, inmiddels is bekend dat Manuel Feller de allerbeste is dit seizoen.

Bij de dames is het ook nog even spannend. Gut-Behrami heeft in het algemeen klassement 282 punten voorsprong op Federica Brignone. Er zijn nog onderdelen waarop ze ingehaald kan worden, maar de kans is ook aanwezig dat ze vier prijzen pakt. Alleen de eerste prijs van de slalom is al beslist, hier was Mikaela Shiffrin dit jaar weer de beste.

Programma World Cup Saalbach Hinterglemm

Wanneer?Wie?Onderdeel
16 maart 2024VrouwenSlalom
16 maart 2024HerenReuzenslalom
17 maart 2024VrouwenReuzenslalom
17 maart 2024HerenSlalom
22 maart 2024VrouwenSuper G
22 maart 2024HerenSuper G
23 maart 2024VrouwenAfdaling
23 maart 2024HerenAfdaling
Alle wedstrijden staan op de FIS World Cup kalender!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in