Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie.nl | Mike Muller

Tuiniertip: maak van je oude skischoenen bloempotten

Wintersportredacteur

Het thuisblijven doet gekke dingen met je. Zo ging ik bijvoorbeeld tuinieren. En dat is niet mijn grootste hobby, maar het is wel leuk tijdverdrijf. Gelukkig kon ik het tuinieren combineren met een grotere hobby: skiën. Daarom vandaag een tuiniertip van mij: maak van je oude skischoenen bloempotten.

Als je iemand zoekt voor tuiniertips, dan moet je normaal gesproken niet bij mij zijn. Maar al een paar jaar heb ik in m’n hoofd dat ik m’n oude skischoenen wil hergebruiken en het moment is bij mij eindelijk gekomen. Ik vind het heel leuk staan, dus vandaar dat ik het deel met jullie.

Oude skischoenen: wat doe je ermee?

In 2005 kocht ik mijn eerste skischoenen, op m’n 17e. Althans, m’n ouders kochten die voor mij. Dat waren Tecnica Vento 10, waarop ik een seizoen skiles heb gegeven. Heerlijke sloffen, maar na dat seizoen wilde ik toch wat stijvere schoenen. Dat werden de bekende gele RC4 schoenen van Fischer. Vervolgens heb ik nog een paar Vacuum schoenen van hetzelfde merk versleten en daarna nog een paar Salomon Quest Pro’s gehad. Tot slot ben ik overgestapt naar Head en ben ik alweer aan het derde paar Raptors toe. Daarnaast heb ik nog een paar toerschoenen van Dynafit. Kortom: ik heb al aardig wat skischoenen gehad.

Maar wat doe je met oude skischoenen? Ik heb meerdere paren weggegeven voor gebruik door vrienden en familie, maar ook meerdere helemaal opgeskied tot scheuren aan toe. Op die laatste categorie schoenen kun je niet meer skiën, maar je kunt er wel andere leuke dingen mee doen.

Leuke ideeën

De afgelopen jaren heb ik al vele leuke manieren gezien om skischoenen te gebruiken op andere manieren dan waarvoor ze oorspronkelijk zijn gemaakt. Zo heb ik mensen gezien die er vogelhuisjes, nachtlampjes en opvangbakjes voor bierdopjes van hebben gemaakt, maar ik wil al heel lang van oude skischoenen bloempotten maken. Natuurlijk heb ik dat niet zelf bedacht, zo creatief ben ik niet, maar ik vind het wel een top idee.

Sinds dit jaar heb ik ook een tuin waar ik ze in neer kan zetten, dus de mogelijkheid was er. En nu we toch de hele tijd thuis zijn, heb ik me maar eens boos gemaakt. Veel meer dan 15 minuten ben je er overigens niet mee bezig, het is geen hogere wiskunde.

Van oude skischoenen bloempotten maken

Voor de mensen die het ook leuk vinden om te doen: hierbij een simpel stappenplan voor een leuke tuindecoratie. Benodigdheden: oude skischoenen, boormachine, boortje, boutje, moertje en plantjes.

Stap 1: Skischoenen staan niet altijd even stevig. Zeker niet als ze op een oneffen ondergrond staan. Als je ze aan elkaar vastmaakt, blijven ze wel goed staan. Ik heb dat met een bout en moertje opgelost. Daarvoor boor je gaatjes in de schacht van je skischoenen. Dat doe je aan de binnenkant van elke schoen op dezelfde plek. Van tevoren haal je natuurlijk de binnenschoenen eruit en eventueel haal je de straps er ook nog af. De straps kwamen er bij mij heel makkelijk af met een schroevendraaier.

Stap 2: Steek je boutje (lengte en dikte naar eigen inzicht) door de skischoenen heen en draai vast. Zo zijn de skischoenen aan elkaar vastgemaakt en vallen ze niet meer om.

skischoenen bloempotten

Stap 3: Vul de skischoen met potgrond. Hoeveel ruimte je aan de bovenkant overlaat is afhankelijk van het plantje dat je erin wilt zetten.

Stap 4: Doe het plantje erin.

Stap 5: Geniet van je eigen kunstwerk en maak er een foto van om naar ons te sturen (vinden we leuk).

Stap 6: Niet vergeten regelmatig water te geven.

Ik ben benieuwd hoe de skischoenen bloempotten bij jullie in de tuin staan! En als je nog andere leuke ideeën hebt voor oude skischoenen of andere skispullen, laat het me vooral weten! Dan kan ik nog lekker knutselen de komende tijd. Een troon van ski’s is natuurlijk ook leuk, maar die past niet zo lekker in het interieur.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in