Het is op dit moment flink koud in de Alpen, maar ook thuis en dat zorgt lokaal voor ijzig gladde situaties op de wegen. Hoe zorg je ervoor dat je dan veilig onderweg bent en niet gaat glijden met de auto? In dit artikel hebben we tips voor rijden bij gladheid op een rijtje gezet. Handig in Nederland, maar ook als je straks naar je wintersportbestemming rijdt.
Rijden bij gladheid: doe dit voordat je de weg op gaat
Vriest het dat het kraakt? Dan is de kans op gladheid tijdens het rijden groot. Voordat je de weg op gaat, zijn een aantal zaken belangrijk:
Auto ijsvrij maken
Zijn de ruiten van je auto bedekt met een laag ijs? Maak die dan eerst allemaal ijsvrij. En dan niet even snel, maar zorg er echt voor dat het voorraam (ook goed onder de ruitenwissers!), achterraam, alle zijramen én buitenspiegels ijsvrij zijn. Doe je dit niet, dan riskeer je alleen in Nederland al een boete van wel € 250,-. Rijden met of zonder gladheid is met onvoldoende zicht ontzettend gevaarlijk. Zorg er dus voor dat je altijd een ijskrabber in je auto hebt liggen. Je kunt er ook voor kiezen om een spray te gebruiken om je ruiten mee te ontdooien. Dat is een snelle optie, maar vaak wel een met als resultaat dat je ramen aan de binnenkant beslaan en je alsnog moet wachten tot je weer volledig zicht hebt. Er gaan ook trucs met heet water en dergelijke het internet over, maar wij raden je aan gewoon de ouderwetse krabber te gebruiken. Met heet water kan bijvoorbeeld het raam beschadigen.
Bestel je ijskrabber hier online ›
Slot bevroren? Deur vastgevroren?
Bij een vastgevroren slot kun je het beste een slotontdooier gebruiken. Deze hoort dus niet thuis in je auto! Want dan kom je er niet bij als het vriest. Zorg er dus voor dat je deze binnen hebt liggen of in je jaszak of handtas. Gaat de deur van je auto niet open als het vriest? Dan kun je ook de ontdooispray erbij pakken. Ook helpt het om de rubbers van je auto vet te houden. Vaseline wordt genoemd, maar beter is een speciale rubberstick.
Niet alvast de motor starten
Een luie optie is om de auto te starten met de verwarming vol gas. Dan hoef je niet te krabben en is ‘ie ook alvast lekker warm. Om milieuvriendelijke redenen vragen we je dit niet te doen. In Nederland geldt hier geen officieel verbod voor, maar in Oostenrijk wel.
Tips bij een bevroren binnenruit
Met name bij oudere, ietwat vochtige auto’s kan het voorkomen dat het voorraam ook aan de binnenkant bevroren is. Je kunt een poging wagen met de ijskrabber, maar verwijder daarna ook met een droge doek het ijs zodat er niet allemaal vocht overblijft. Zet ondertussen de ventilatoren aan op het raam en doe de deuren open. Gebruik geen ruitontdooispray in je auto! Deze bevat giftige dampen die in het interieur kunnen trekken. Ook extreme warmtebronnen kunnen de ruit beschadigen. Om dit probleem te voorkomen kun je ervoor zorgen zo min mogelijk vocht/sneeuw mee naar binnen te nemen. Klop je schoenen en kleding dus goed af voordat je instapt. Neem je wel veel vocht mee in de auto, dan kun je de vloermatten uit de auto meenemen uit de auto naar binnen. Laat ook geen vochtige kleding in de auto achter.
Tips tijdens rijden bij gladheid
Is de auto ijsvrij en ben je klaar om de weg op te gaan? Neem dan deze tips voor rijden bij gladheid nog eens goed door. Veilige reis!
- Verlaag je snelheid: de vuistregel voor rijden bij gladheid is om je snelheid met de helft te verminderen en de afstand tussen jou en de auto voor je te verdubbelen.
- Langere remweg: de remweg neemt bij rijden met gladheid ongeveer met een factor vier of vijf toe.
- Rijdt met een laag toerental en in een hoge versnelling: hierdoor bouwen de banden meer grip op.
- Doe een remtest: rijdt er niemand achter je of op veilige afstand? Dan kun je onderweg testen met welke remweg je te maken hebt door het rempedaal in te trappen.
- Geen abrupte stuurbewegingen: als je begint te slippen, druk dan voorzichtig de koppeling in, rem en stuur tegen. Maak geen plotselinge bewegingen, maar probeer de auto rustig weer onder controle te krijgen.
- Rijdt met extra aandacht: houd je gedachten er goed bij tijdens het rijden en zorg ervoor dat je geen afleiding hebt. Doordat je langzamer kunt remmen moet je sneller reageren.
- Rem zo min mogelijk: hierdoor kun je namelijk in de slip raken. Het gevaar is extra groot dat je uitglijdt op schaduwrijke plekken of op bruggen.
- Gebruik winterbanden: in Oostenrijk zijn deze verplicht in de wintermaanden met winterse omstandigheden, maar in Nederland bijvoorbeeld niet. Toch raden we je aan wel op winterbanden te rijden. Deze banden bieden meer grip en rijcomfort tijdens winterse omstandigheden. Ze zijn veel veiliger dan zomerbanden tijdens rijden bij gladheid.
››› Winterbandentest 2022: deze winterbanden worden aangeraden