Tot een jaar of 20 geleden kwam je nauwelijks iemand op de piste tegen die een helm droeg. Inmiddels is dit wel anders, niet alleen kinderen dragen er een, ook de volwassenen zijn er een gaan dragen. Een goede ontwikkeling in de skiwereld, veiligheid gaat tenslotte boven alles. Maar ook pisteregels zijn zeer belangrijk.
Helm
Ga je de piste op? Dan kun je ervoor kiezen om je te beschermen tegen fysieke risico’s. Enkele voorbeelden hiervan zijn een rugbeschermer of een een skihelm. Deze laatste is tegenwoordig bijna niet meer weg te denken van de piste. Skigebieden doen er dan ook alles aan om wintersporters op het belang van de helm in te laten zien. Veilig skiën begint met jezelf beschermen tegen mogelijke verwondingen, met een helm dus. Het klinkt cliché maar dat is het zeker niet. De helm beschermt je hoofd als je een ongeluk krijgt. Dit is natuurlijk nooit te hopen, maar er blijft altijd een risico. Je hoeft tenslotte niet zelf de brokkenpiloot te zijn.
Als je eenmaal hoofdletsel hebt opgelopen kun je hier je leven lang last van houden. Ieder jaar zijn er weer mensen die in het ziekenhuis terechtkomen met ernstig hoofdletsel, doordat ze geen helm droegen. Dit letsel had grotendeels voorkomen kunnen worden als ze een helm hadden gedragen. Er is dus eigenlijk geen excuus meer om geen helm te dragen. Niet overtuigd? Lees dan dit artikel over waarom je een helm moet dragen.
Helmplicht
Italië is de koploper wat betreft skihelmen. Al sinds 2005 is hier namelijk een helmplicht voor kinderen tot en met 14 jaar. Mocht je nu denken, die helm is niks voor mijn kind en die skiet lekker zonder dan kan je diep in de buidel tasten als je betrapt wordt. Een boete kost namelijk € 200,- of als je nog meer pech hebt wordt je skipas ingenomen.
Ook in Oostenrijk is er een helmplicht. In de provincies Salzburg, Karinthië, Stiermarken, Neder-Oostenrijk en Burgenland geldt er een helmplicht voor kinderen tot en met 15 jaar. Echter zijn er in Tirol en Vorarlberg nog geen regelingen. In Oostenrijk krijg je bij een overtreding nog geen boete, maar je moet je er natuurlijk wel aan houden.
In Frankrijk, Zwitserland en Duitsland is er nog altijd geen helmplicht. Dit houdt niet in dat deze hier minder belangrijk is. Het risico op letsel blijft tenslotte gelijk. De wintersporters worden er in deze landen door middel van campagnes erop gewezen dat zij een helm moeten dragen. Geloof het of niet Zwitserland is zelfs het land in Europa waar het meeste de skihelm wordt gedragen.
Veiligheid
Voorkomen is echter beter dan genezen. Of het nu in het verkeer is of op de piste, veiligheid is enorm belangrijk. Om alles zo veilig mogelijk te laten verlopen zijn er de FIS-pisteregels opgesteld. Dit zijn de regels waar je je als skiër of snowboarder aan dient te houden. Echter heb je een groot deel van de veiligheid ook zelf in de hand.
Het beheersen van je snelheid is toch echt eigen verantwoordelijkheid. Je moet je snelheid aanpassen naar je eigenvaardigheid, het zicht, de drukte op de piste en niet te vergeten de piste zelf. Doe je dit niet, dan kunnen er levensgevaarlijke situaties ontstaan. Verder moet je natuurlijk geen pistes gaan doen die boven jouw kunnen zijn en moet je niet off-piste gaan zonder over het juiste materiaal en de benodigde kennis te beschikken. Volg de pisteregels en ski veilig.
Nog een paar tips
Draag tijdens het wintersporten altijd een goede zonnebril of een skibril. Let hierbij op dat deze goed aansluit op het gezicht en dat deze geen problemen veroorzaakt met je helm. Zo worden je ogen beschermt tegen sneeuwblindheid. Daarnaast zijn er verschillende soorten glazen voor ieder weertype, zo behoud je optimaal zicht tijdens het skiën.
Verder is het dragen van handschoenen een echte must. Deze beschermen niet alleen tegen de kou, maar ook tegen eventuele schaafwonden die je tijdens een valpartij op kan lopen. Zo kun je na de valpartij weer opstaan en zonder problemen je weg vervolgen.