Nieuwsalert per mail ontvangen

Tips voor de wintersportvakantie in Duitsland

Duitsland is voor Nederlanders misschien niet de meest voor de hand liggende wintersportbestemming, maar wel de meest dichtstbijzijnde. Hierdoor zijn de diverse skigebieden bij onze oosterburen ideaal voor een last minute vakantie. Binnen een paar uur kan je vanaf Nederland al op de skipiste staan. Qua financien kan Duitsland ook een interessante optie zijn, want voor sommige skigebieden hoef je maar een paar uurtjes te rijden. De ANWB heeft dan ook laten weten dat uit onderzoek is gebleken dat het aantal midweek vakanties naar skigebied Winterberg enorm in populariteit is toegenomen. Omdat veel skigebieden in Duitsland zo dichtbij zijn ‘springen’ veel mensen snel in de auto en zien een hoop belangrijke dingen over het hoofd. Waar moet je allemaal op letten als je naar Duitsland op wintersportvakantie gaat? 

Uiteraard is het belangrijk om goede weerberichten en sneeuwhoogtes op het internet te volgen voordat je in de auto stapt naar onze oosterburen.

Voordat je in de auto stapt moet je wel een aantal zaken checken. De verkeersregels in Duitsland schrijven voor dat auto’s in de winter moeten zijn voorzien van winterbanden, voldoende ruitensproeiervloeistof en goede ruitenwissers. Er wordt flink gecontroleerd en als je hier niet aan voldoet krijg je een boete en loopt je vakantie in de soep omdat je eerst nog een garage moet zoeken die de winterbanden voor je kan monteren. Ook als je niet wordt gepakt loop je risico. Als je betrokken raakt bij een ongeluk kan je aansprakelijk worden gesteld (ook als was het ongeluk niet jouw fout). Ook is het verstandig om sneeuwkettingen bij je te hebben (zelfs als je een een 4×4 hebt). Bij heftige sneeuwval is het gebruik verplicht – dit wordt dan op matrixborden aangegeven. Met sneeuwkettingen mag je niet harder dan 50 kilometer per uur rijden, misschien een overdreven aanwijzing, want dat wil je ook echt niet.

De sneeuwzekerheid varieert sterk. In de regel wordt die groter naarmate je verder richting de Oostenrijkse en Zwitserse grens rijdt (daar tref je overigens ook meer uitdagende pistes aan voor de gevorderde skiër). Maar ook dichterbij in het Sauerland, bijvoorbeeld rond Wintersberg of bij kleinere skigebieden zoals Willingen heb je een grote kans dat je er goed kan skien. Omdat de Duisters de laatste jaren flink hebben geïnvesteerd in kunstsneeuwinstallaties ben je niet per sé afhankelijk van natuurlijke sneeuwval.

Wil je er even tussen uit met het gezin dan zijn skigebieden zoals Winterberg een goed alternatief. De dagpas prijs ligt rond de €28,- en in totaal heb je de beschikking over 27 km pistes.

Het is wel belangrijk om te weten dat er veel onervaren skiers aanwezig zijn op de pistes en dat het in de weekenden erg druk kan zijn.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in