Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Te weinig kennis over lawinepiepers heeft soms grote gevolgen

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Steeds meer wintersporters dragen er één als ze buiten de piste gaan: een lawinepieper. Een goede zaak, maar wanneer je de pieper tijdens een zoektocht echter niet correct gebruikt, kan het juist voor hinder zorgen. Dit gebeurde afgelopen weekend in het Mölltal. 

Tijdens een zoektocht naar slachtoffers onder een lawine wil je graag helpen en zoek je mee. Dit doe je mede via een lawinepieper. Wanneer je echter niet de juiste kennis over beheerst, kun je het beter aan anderen overlaten. Een fout in het gebruiken van dit apparaat kan namelijk tot grote hinder leiden tijdens een zoektocht. Dit gebeurde afgelopen weekend. Afgelopen zaterdag werd een 22-jarige man getroffen door een 300 meter brede en 700 meter lange lawine. Er werden meerdere helikopters ingezet en veel mensen zochten naar eventuele slachtoffers. Het slachtoffer kwam er vanaf met een gebroken pols en grote schrik, maar dat had zomaar anders af kunnen lopen.

‘Zoeken’ en ‘zenden’

Als je skiet met een lawinepieper moet je pieper standaard op zenden staan. Zo worden de elektronische signalen uitgezonden vanaf het apparaat. Mocht je in de lawine komen, dan zendt je pieper dus signalen uit die anderen kunnen opvangen. Wie deelneemt aan een zoekactie naar lawineslachtoffers moet precies weten waar een lawinepieper voor dient en hoe het werkt. Om de signalen van het slachtoffer op te vangen, moet je de lawinepieper op ‘zoeken’ zetten. Het apparaat leidt je zo namelijk naar de elektronische signalen die de lawinepieper van het slachtoffer uitstraalt.

Verkeerd gebruik van lawinepiepers

Wanneer mensen die zoeken naar lawineslachtoffers de lawinepieper niet op de juiste manier gebruiken, kan dit voor hinder zorgen. Als zij het apparaat niet omschakelen naar ‘zoeken’, maar op ‘zenden’ laten staan, kan het zijn dat andere redders hun signaal oppakken in plaats van dat van het slachtoffer. Dit is iets dat bij de zoekactie in het Mölltal meerdere malen gebeurde. Enkele ondeskundige skiërs hadden de lawinepieper niet overgezet naar de zoekstand, wat leidde tot gigantische moeilijkheden tijdens de zoektocht.

Volg een cursus en leer hoe een lawinepieper precies werkt

Om doeltreffend te kunnen handelen, moet je goed op de hoogte zijn van de werking van een lawinepieper. Volg een cursus en leer precies hoe je moet handelen als een lawine plaatsvindt. Je leert wat je moet doen wanneer je getroffen wordt door één, maar ook hoe je slachtoffers kunt helpen. Alleen met de juiste kennis zorg je ervoor dat je anderen en jezelf niet in gevaar brengt tijdens een zoekactie bij lawines. Wees goed voorbereid voordat je buiten de pistes gaat en ga op pad met de juiste off-piste spullen en de juiste personen om je heen.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in