Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Snowfarming: Seefeld opent met sneeuw van vorig jaar

Elke dag het laatste wintersportnieuws

In Nederland verbouwen we vooral groenten, in Oostenrijk wordt ook sneeuw verbouwd. Dankzij de ‘snowfarming’ techniek opent de regio Seefeld aanstaande vrijdag al een 1,8 kilometer lange langlaufloipe van 9 meter breed. 

De afgelopen winter is in Seefeld zo’n 5.000m³ sneeuw opgeslagen onder een 60 centimeter dikke laag houtsnippers. Nu, meer dan een half jaar later wordt de sneeuw daar weer onder vandaan getoverd en verspreid over het langlaufparcours. Vanaf aanstaande vrijdag kun je in Tirol dus al langlaufen.

Hoe werkt het precies?
Daar geeft voormalig proflanglaufer Martin Tauber  en verantwoordelijke voor de loipe graag antwoord op: “Snowfarming is het conserveren van sneeuw van vorig jaar. De sneeuw wordt gedurende de winter geproduceerd, voornamelijk in januari en februari. In het voorjaar verzamelen we dan de sneeuw allemaal op één hoop in het depot en strooien we daar een flinke laag houtsnippers overheen.”

snowfarming-schnee-auflegen

“Het sneeuwdepot ligt aan een schaduwrijk bos, dichtbij de loipe, zodat we de sneeuw snel en milieuvriendelijk van A naar B kunnen transporteren. Toch ligt het depot elke dag nog vier uur in de zon, maar dat geeft geen problemen. De snippers vormen een natuurlijk koelsysteem. Van de sneeuw blijft aan het einde 80% over”, gaat hij verder.

 

Milieuvriendelijk en oeroud
Het snowfarming is zeer milieuvriendelijk. Het is namelijk ontzettend zonde om de sneeuw aan het einde van het seizoen te laten smelten en dan het komende jaar alle sneeuw weer opnieuw te moeten produceren. Het is overigens niet compleet nieuw, zoals je zou denken. Onze voorvaderen gebruikten de technologie al jaren terug. Niet om te skiën, maar als de voorganger van de koelkast. In de winter gooiden ze sneeuw in hun kelders, om zo in de zomer producten langer vers te kunnen houden.

Niet alleen Seefeld experimenteert met het opslaan van sneeuw, ook in de skigebieden wordt de technologie gebruikt. Kijk maar eens in de artikelen hieronder.

Dit skigebied opent morgen met sneeuw van vorig jaar

Feiten over de kunstsneeuwproductie in Saalbach

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in