Nieuwsalert per mail ontvangen

Sleeplift op zonne-energie in Tenna

Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid zijn twee punten waar veel skigebieden nog te weinig aandacht aan besteden. Om skigebieden alert te maken en te wijzen op het feit dat het duurzaam ontwikkelen van energie noodzakelijk gaat worden, houden organisaties als Mountain Riders alles nauwlettend in de gaten. In Tenna (Zwitserland) is vorig jaar een sleepleeft met een lengte van 450 meter in productie genomen die draaiende wordt gehouden met zonne-energie. Skigebied Tenna is met de innoverende skilift niet helemaal nieuw, want in Skiwelt Brixental draait ook een sleeplift op zonne-energie. De zonne-panelen in Tenna produceren drie keer zoveel energie dan dat het nodig is om de skilift draaiende te houden. Op die manier heeft de skilift zowel de functie om wintersporters naar boven te brengen, als het genereren van verkoopbare energie. 

Door een speciaal kabelsysteem kunnen de panelen op elk moment van de dag gedraaid worden zodat de zon optimaal op de panelen gericht staat. De skilift is geopend van december tot eind maart.
Jaarlijks produceert de skilift 90.000 kWh wat naast het energie neutraal maken van de skilift ook nog eens 12 huizen kan voorzien voor stroom voor een heel jaar.

De lift heeft in totaal 1,3 miljoen euro gekost.

Met de skilift heeft het gebied verschillende prijzen gewonnen waaronder ook de Zwitserse Solar Price 2012.

Wij bezochten het skigebied Tignes en het was top!

Bekijk nu de spectaculaire beelden!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in