Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Skilerarentekort op de Nederlandse skibanen: gratis training voor leraren

© SnowSportCenter Utrecht

Wintersportredacteur

Niet alleen in wintersportlanden zoals Oostenrijk is het tekort aan skileraren te merken maar ook in Nederland, geeft de voorzitter van de Branchevereniging Sneeuwsport Aanbieders (BSA) aan. En dit is niet het enige waar de organisatie verandering in wil brengen. Veel gediplomeerde skileraren zijn er niet van op de hoogte dat je in Nederland ook gewoon skiles kunt geven. SnowSportCenter Utrecht wil met een gratis training voor leraren het lesgeven in Nederland bekender maken en hoopt zo meer leraren te vinden voor de indoor rolbanen.

Tekort aan skileraren

Het tekort aan skileraren komt door de grote vraag naar ski- en snowboardlessen die de skischolen op dit moment binnenkrijgen in Nederland. Richting de wintersport willen veel wintersporters in Nederland (nog eens) oefenen. De voorzitter van de Branchevereniging Sneeuwsport Aanbieders (BSA), Daniel Schinkel, zegt: “Dit geluid hoor ik uit alle richtingen. Er komen ook aanvragen via reisorganisaties, skischolen in het buitenland en aanverwante bedrijven of er nog instructeurs beschikbaar zijn om les te geven.” Een probleem dat zeker opgelost moet worden.

Skiles geven in Nederland

Een skiles inplannen doen veel wintersporters in Nederland al voordat ze naar de wintersportlanden rijden. Dat kan op de sneeuw- en borstelbanen, maar bijvoorbeeld ook op rollerbanen door het hele land. Op deze banen skiles nemen is een goede voorbereiding voor in de sneeuw. Je hebt dezelfde techniek nodig, alleen word je sneller afgestraft als je iets fout doet. Uiteindelijk heb je er op de sneeuw veel profijt van!

Om skiles te volgen zijn natuurlijk ook leraren nodig. En er zijn in Nederland veel gediplomeerde ski- en snowboardleraren die in de sneeuw een of meerdere seizoen hebben lesgegeven, maar daar verder in Nederland niets mee doen. En dat terwijl het een leuke (bij)baan kan zijn. Voor sneeuwsportleraren die al in de sneeuw hebben lesgegeven is wel training nodig voordat ze les kunnen geven op de rollerbanen. Niet alleen technisch is het lastiger dan in de sneeuw, ook qua lesmethoden wordt er anders lesgegeven en zijn er andere hulpmiddelen beschikbaar dan in de sneeuw. Om deze kennis te bieden biedt SnowSportCenter Utrecht een speciale gratis training aan voor bevoegde ski-, snowboard en telemarkinstructeurs. Zo hopen ze de sneeuwsportleraren te laten zien wat skiles geven in Nederland inhoudt en hen warm te maken voor een (bij)baan als leraar in Nederland.

Gratis training voor skileraren

Deze training vindt plaats op 14 januari 2023 van 19.00 uur tot 21.30 uur in het SnowSportCenter Utrecht. Skileraren kunnen op deze manier ervaren hoe het is om te werken als instructeur in een skischool in Nederland. Tijdens de training kan er ook informatie worden uitgewisseld over verschillende technieken en het principe van skileraar zijn. Geïnteresseerd? Aanmelden kan kosteloos via [email protected]. Als de training een succes blijkt, is het idee om deze training vaker aan te bieden, eventueel verspreid in Nederland bij diverse skibanen en skischolen voor een landelijke dekking.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in