Nieuwsalert per mail ontvangen

© Skiinformatie.nl

Skigebieden Oostenrijk open met kerst – niet voor Nederlanders

Wintersportredacteur

Het hoge woord is eruit. Tijdens de persconferentie zojuist maakte de Oostenrijkse bondskanselier bekend dat een wintersport met de kerst voor Nederlanders vrijwel niet mogelijk is in het land. Skigebieden openen wel, maar middels de strenge quarantainemaatregelen worden toeristen geweerd.

Vanaf 7 december zijn de eerste versoepelingen van de lockdown in Oostenrijk een feit. Vanaf 24 december mogen de skigebieden weer open, maar het is volgens de regering niet de bedoeling dat er toeristen komen. Daarom blijven hotels en andere accommodaties dicht. Hetzelfde geldt voor horecagelegenheden. Er is echter een datum om naar uit te kijken.

Versoepelingen vanaf 7 december

Bondskanselier Kurz liet in de persconferentie weten dat het gelukt is om een overcapaciteit in de zorg te voorkomen. Hij waarschuwt echter ook dat de pandemie niet voorbij is. Daarom volgen er slechts zeer behoedzaam enkele versoepelingen. Nog steeds is het aantal infecties op een hoog niveau. Hij blijft nog steeds van mening dat Oostenrijk de komende zomer weer terug kan keren naar de normaliteit. Maar we hebben nog wel een halfjaar voor ons waarbij we steeds een explosie aan infecties moeten voorkomen. Dat gaat alleen met beperkingen en tests. Kurz: “We moeten de komende weken nog steeds zeer behoedzaam zijn. We hebben de mogelijkheid de versoepelingen door te voeren, maar stap voor stap.”

  • De scholen voor kinderen met leerplicht openen. De hoogste klassen van die scholen blijven thuis leren.
  • Winkels, musea en bibliotheken mogen open met strenge maatregelen.
  • Terug naar het uitgaansverbod tussen 20.00u en 06.00u.
  • Het wordt mogelijk om een ander huishouden te treffen, maar niet meer dan één ander huishouden.

LEESTIP: Wintersport in de prachtige Isère!

Toerisme hopelijk mogelijk vanaf 7 januari

Dat betekent dat het geen kerst wordt zoals vroeger en als in het volgend jaar, maar het kan een mooie kerst zijn. Horeca en hotels blijven vooralsnog gesloten. Gelukkig is er ook goed nieuws. Vanaf 24 december zijn skiën en andere outdoorsporten mogelijk in het land. In de skiliften worden wel extra maatregelen getroffen.

Vanaf 7 januari is er volgens Kurz afhankelijk van de cijfers weer meer mogelijk voor toerisme. Wat dat inhoudt, moeten we nog afwachten. Hopelijk zijn we dan weer welkom en kunnen we die kant op zodra het reisadvies verandert.

Strenge quarantaine en controles

Vooralsnog is het voor Nederlanders niet de bedoeling om Oostenrijk in te reizen voor toeristische doeleinden. Er gelden de komende maand strenge quarantaineregels om dat te voorkomen, alhoewel de grenzen niet gesloten worden. Vanaf 19 december geldt een quarantaineplicht van 10 dagen voor mensen die uit een risicogebied komen. Risicogebieden zijn alle landen die meer dan 100 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners hebben gehad in de laatste 14 dagen. De quarantaine kan opgeheven worden als men na 5 dagen quarantaine negatief test. Er zijn uitzonderingen voor onder andere mensen die voor werk reizen. Deze quarantaineregeling geldt tot minimaal 10 januari 2021. Verder geldt natuurlijk nog steeds een negatief reisadvies vanuit Nederland.

priority_high

BELANGRIJK

LET OP: Voor actuele informatie over het coronavirus bezoek je de website van het RIVM. Wij berichten over het nieuws uit de wintersportlanden, maar geven geen advies.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in