Nieuwsalert per mail ontvangen

© Skiinformatie.nl

Skigebieden focussen steeds meer op duurzaamheid

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Mensen zijn dan ook steeds meer bezig met het milieu. Een milieubewuster leven kan natuurlijk op verschillende manieren. Zo zijn er mensen die heel bewust een energieleverancier uitkiezen, dit is altijd verstandig. Vergelijk energie en kijk welke leverancier de groenste stroom levert.

Ook zijn er mensen die milieubewuster en duurzamer gaan leven als we kijken naar vervoer. Het milieu en duurzaamheid zijn onderwerpen die steeds terugkeren en op bijna alles van toepassing kunnen zijn. Zelfs in skigebieden is dit vandaag de dag een belangrijk onderwerp. In veel skigebieden is men hier dan ook al volop mee bezig, hoe zij dit doen lees je hier.

Energiezuinige sneeuwkanonnen

Er zijn ontzettend veel apparaten nodig om ervoor te zorgen dat de piste er goed bij ligt. Sneeuwschuivers, sneeuwkanonnen en ga zo maar door. Deze apparaten zijn niet bepaald heel zuinig. Er kan dus veel energie bespaard worden, voornamelijk wanneer je je bedenkt dat er al 350 sneeuwkanonnen nodig zijn om de winterspelen in 2022 goed te laten verlopen.

Vooral de sneeuwkanonnen gebruiken veel energie. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat er zo lang mogelijk sneeuw ligt op de piste. De laatste tijd worden er veel installaties aangelegd zodat deze apparaten een stuk zuiniger worden. Er wordt niet alleen op energie bespaard, maar ook op water. Een sneeuwkanon verbruikt namelijk heel veel water.

Skiliften op zonne-energie

Wanneer je de berg op wilt, moet je natuurlijk gebruik maken van een skilift. Bij een skilift horen grote machines die veel stroom verbruiken. Zoals we bij de sneeuwkanonnen al zagen, kan er veel bespaard worden. Zo ook bij de skiliften. Niet alleen worden de liften energiezuiniger gemaakt. Op dit moment zijn er zelfs al skiliften die volledig draaien op zonne-energie. 

Bomen en planten

Wanneer je op wintersport bent krijg je natuurlijk weinig mee van alle bomen en planten. De meeste planten en struiken liggen dan onder een dikke laag sneeuw. Deze planten krijgen nogal wat te verduren als we er constant met onze ski’s overheen gaan. De skigebieden worden daarom steeds beter verzorgd, zo kunnen de bomen en planten weer beter groeien. Zelf kun je hier ook aan bijdragen. Ga bijvoorbeeld nooit off-piste skiën. Dit is erg slecht voor de planten. Probeer ook de dunne laagjes sneeuw te vermijden, hiermee beschadig je de grond en planten ook.

Duurzaamheid wordt dus steeds belangrijker in de skigebieden. Het is duidelijk dat de skigebieden volop in ontwikkeling zijn als we kijken naar het milieu. Natuurlijk kan je hier zelf ook een handje aan bijdrage, denk ook aan de natuur als je op wintersport bent!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in