Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Pixabay

Skigebied verandert naam vanwege racistische betekenis

Wintersportredacteur

Het Amerikaanse skigebied Squaw Valley heeft een belangrijke stap genomen. Het skigebied heeft bekendgemaakt de naam te veranderen. De huidige naam zou racistisch en seksistisch zijn.

In 1949 werd het kleine skigebied Squaw Valley opgericht, met toen de langste tweepersoons skilift ter wereld. De echte groei en het succes van het gebied is te danken aan de Olympische Spelen van 1960, die daar gehouden werden. Nu komt er echter een einde aan een tijdperk. Natuurlijk blijft het skigebied bestaan, maar de naam niet.

Racistisch en seksistisch

Na goed onderzoek naar de herkomst en de geschiedenis van het woord squaw, heeft het bedrijf besloten de naam te veranderen. Voor dit besluit werd gekeken naar het woord en specifiek de samenhang ervan met de regio. Ook werden Native Americans gevraagd naar hun mening en werd er overlegd met de lokale bevolking. De conclusie is dat de naam niet kan blijven zoals die is.

Het woord squaw betekent ‘inheemse vrouw’, maar heeft een racistische en seksistische lading. Het gebruik van het woord wordt als denigrerend gezien. Ron Cohen, voorzitten en COO van Squaw Valley Alpine Meadows zegt dat nu de tijd is om de naam aan te pakken: “Gezien het momentum van erkenning en verantwoording dat we in het hele land zien, zijn we tot de conclusie gekomen dat er een verandering moet plaatsvinden… We moeten accepteren dat hoeveel we de herinneringen ook koesteren die we associeren met de naam van ons skigebied, dat liefde het niet rechtvaardigt om een term te blijven gebruiken die breed erkend wordt als racistisch en seksistisch.”

Nieuwe naam gezocht

Alhoewel het besluit is genomen om de naam te veranderen, ligt er nog geen nieuwe naam op de plank. Deze winter wordt daarom de huidige naam nog gevoerd. Na het winterseizoen wordt de nieuwe naam in 2021 veranderd en geïmplementeerd. Per direct wordt gezocht naar een nieuwe naam.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in