De Kaunertaler gletsjer is de jongste gletsjer van Tirol en nog relatief onbekend. En dat is zonde, want alleen de weg ernaartoe is al de moeite waard. Waar je bij de meeste gletsjers in Oostenrijk met de auto tot een hoogte van ongeveer 1700 meter komt, rijd je bij de Kaunertaler gletsjer tot een hoogte van maar liefst 2750 meter. De lastige toegang betekent dat het altijd rustig is op de piste, waardoor je lekker veel aan skiën toekomt.
Algemeen
Het skigebied begint op 2180 meter en het hoogste punt ligt op 3108 meter bij het Bergstation van de Karlesjochbahn. Een leuk detail is dat boven bij de Karlesjochbahn een stukje Italië is. Je staat dan echt in Italië en kunt zo een Italiaans dal in kijken. Er zijn genoeg pistemogelijkheden met een aanbod van 38 pistekilometer en voor degene onder ons die graag eens buiten de piste gaat, is er ook genoeg plezier en vertier met 30 pistenkilometer aan varianten (off-piste routes, die niet gezekerd zijn voor lawinegevaar). Er wordt al vroeg in het najaar geskied, maar vanwege de sneeuwsituatie kunnen dan nog niet meteen alle liften openen. De lager gelegen liften, de laagste is op 2150 meter, gaan logischerwijs later open.
Kaunertaler Gletscherstraße
De toegang tot het gebied geschiedt via de Kaunertaler Gletscherstraße. Die loopt tot 2750 meter hoogte, maar ook op 2150 kun je de auto of bus al verruilen voor een skilift. Ik raad je aan om met de auto te gaan, omdat de bus vaak bomvol is en je 40 minuten een bergweg omhoog rijdt. Een advies voor met de auto: zorg voor een goede uitrusting met winterbanden en sneeuwkettingen. Het kan namelijk nog wel eens glad zijn op de Gletscherstraße. In de winter is de weg soms ook dicht in verband met sneeuwval, dus check altijd van te voren op de website of de weg open is. Is de weg te berijden, dan krijg je er een waanzinnig mooi uitzicht voor terug en kan je als bestuurder en bijrijder genieten van de tocht.
De toegangsweg naar het skigebied is de belangrijkste reden waarom het op de gletsjer zo rustig is. Dat levert veel voordelen op. De pistes zijn ’s morgens perfect geprepareerd en zien er ’s middags nog net zo goed uit. Op de Kaunertaler gletsjer is het begrip in de rij staan niet van toepassing. In het najaar zijn de enigen die op de piste zijn de wedstrijdskiërs en een paar Einheimischen (mensen die in de buurt wonen). Daardoor heb je praktisch het hele skigebied voor jezelf. Daarnaast heb je tijdens het skiën, waar je ook bent, een waanzinnige panorama.
Gletsjerspleten en freeskiing
Een bekend fenomeen op gletsjers in het algemeen zijn gletsjerspleten, ofwel Gletscherspalten in het Duits. Zo’n spleet in het ijsoppervlak ontstaat onder andere door smeltwater. Het water zoekt een weg naar beneden en daardoor ontstaat een stroom die het ijs uitslijt. Hoe meer en hoe sneller water afgevoerd wordt, hoe groter het stroompje wordt en hoe breder en dieper het ijs wordt uitgesleten. Op steile hellingen stroom het water sneller en ontwikkelt een gletsjerspleet zich eerder. Een gletsjerspleet kan maar liefst 30 meter diep worden. Het is een erg mooi natuurverschijnsel om te zien, maar kan ook gevaren opleveren. Buiten de gezekerde pistes of varianten skiën of boarden is op de Kaunertaler Gletscher zelfs voor pro’s geen aanrader. Mede door de gletsjerspleten moet je het gebied op je duimpje kennen. Zodra er een vers pak sneeuw gevallen is, zie je die niet meer en rijd je er zo in. Daarnaast zijn er ook veel rotspartijen die je met een klein laagje sneeuw ook niet meer kan zien.
Omdat het off-piste skiën steeds populairder wordt, zijn er in het gebied bepaalde off-piste routes uitgezet. Deze zijn niet gezekerd voor lawines, dus vereisen de juiste kennis, ervaring en uitrusting om van af te kunnen dalen. De ‘varianten’ zijn wel gecontroleerd op gletsjerspleten. Één van de varianten gaat zelfs tot aan de Gepatsch Stausee. Dit meer ligt aan de gletsjerweg en ligt nog onder de eerste parkeerplaats. Een run van meer dan 1.000 hoogtemeters off-piste! Om wintersporters bewust te maken van de alpine gevaren heeft de Kaunertaler Gletscher ‘Check Your Line’ ontwikkeld dat je begeleidt in het powder skiën. Het zijn vier grote borden waar informatie op staat, met als doel je te laten nadenken over hoe je je off-piste gedraagt. Zo kun je de risico’s zo klein mogelijk houden.
Voor de freestylers onder ons is er een groot Snowpark gebouwd met veel rails, boxen, tanks, tubes en niet te vergeten kickers in verschillende vormen en maten. Er zijn aardig wat freestylers, maar niet in die mate dat je lang op je beurt moet wachten.
Al met al is de Kaunertaler gletsjer zeker een bezoekje waard, voor een complete vakantie of een dagje tussendoor.