Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Skigebied Großglockner/Heiligenblut sluit twee skiliften definitief

Elke dag het laatste wintersportnieuws

De afgelopen maanden werden er belangrijke beslissingen genomen over de toekomst van het Oostenrijkse skigebied Großglockner/Heiligenblut. Een definitieve sluiting dreigde en om dat te voorkomen werden er verschillende plannen gemaakt. Nieuwe partijen en de huidige eigenaar konden echter niet tot een overeenkomst komen. Nu is besloten dat het skigebied blijft bestaan, maar dan op kleinere schaal.

Eigenaren houden het skigebied

Er was een groep ondernemers bereid om miljoenen te investeren en het skigebied over te nemen om uit de huidige financiële situatie te komen. Maar, voor de huidige eigenaren is dit geen optie. Ze willen het skigebied zelf blijven exploiteren, verkoop is uitgesloten. Een economisch verlies van ongeveer een miljoen euro zorgt er nu voor dat het skigebied delen definitief moet sluiten. Het skigebied heeft alleen een toekomst door nu kosten te besparen. Volgende winter openen de Tunnelbahn (gondel) en Fleissbahn (stoeltjeslift) niet meer. De aanvraag voor ontmanteling is al ingediend bij de verantwoordelijke autoriteiten. De rest van het skigebied gaat wel gewoon open volgende winter, volgens de huidige informatie.

En nu?

Voorlopig wordt het skigebied dus niet verkocht, gesloten of overgenomen door een andere eigenaar. In december werd bekend dat het ontslag van zo’n 20 werknemers was aangemeld, maar dit wordt nu ook weer teruggetrokken. Een stijging in bezoekersaantallen is nodig om deze beslissingen tot een succes te maken. De eigenaren hopen op samenwerkingen in de regio voor de toekomst.

Lastige situatie in het skigebied

In het skigebied Großglockner/Heiligenblut is de situatie al een tijdje kritiek. Waarom? Het seizoen duurt nog tot 7 april in dit Oostenrijkse gebied, maar de activiteiten zijn al een tijdje beperkt. Verschillende liften zijn nog helemaal niet gebruikt dit skiseizoen. Andere liften waren alleen grote delen van januari geopend. Op diverse dagen waren maar de helft van de skiliften in bedrijf. Nu is er een financieel gat ontstaan dat door de exploitanten niet gevuld kan worden. Hoe hoog de schuld daadwerkelijk is wordt niet gecommuniceerd. De afgelopen weken vonden er veel gesprekken over de toekomst van het skigebied plaats.

Niet eens met de beslissing

Het verantwoordelijke Karinthische staatsraadslid, Sebastian Schuschnig (ÖVP), omschreef de beslissing als ‘de slechtste optie voor het toerisme’. Volgens hem was er een veel betere optie voor de toekomst van Großglockner/Heiligenblut. Regionale investeerders hadden het skigebied een herstart kunnen geven.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in