Nieuwsalert per mail ontvangen

Skigebied gered dankzij sleeplift voor mountainbikers

Vele kleine skigebieden hebben het zwaar de laatste jaren. Om toch te kunnen overleven moeten de kleine gebieden hun omzet uit andere activiteiten halen dan skiën alleen. Het skigebied Königsberg stond enkele jaren terug aan de rand van een faillissement, maar heeft dankzij een innovatieve inzet van hun sleeplift de kop boven water kunnen houden.

Zware periode

In 2012 waren de Königsbergliften sterk verouderd. Als er niets zou gebeuren zou het skigebied moeten sluiten. Ondernemer Herbert Zebenholzer redde het skigebied met ondersteuning van vijf gemeentes. Na enkele jaren met een slechte winter werd vooral gefocust op de zomer. Een 2,4 kilometer lange mountainbike downhill trail werd gecreëerd. De echte redding kwam echter door een prototype van liftbouwer Dopplmayr.

Prototype

De liftbouwer zorgde ervoor dat niet alleen skiërs en snowboarden met de sleeplift omhoog vervoerd kunnen worden, maar ook mountainbikers. Met een speciale haak kunnen mountainbikers nu met de lift omhoog getrokken worden. Het prototype functioneert zeer goed en is geliefd bij de gebruikers. Ook biedt het veel flexibiliteit.

“We kunnen zeer snel tussen zomer- en wintermodus schakelen”, vertelt Zebenholzer. ” Als er in de winter geen sneeuw ligt kunnen we theoretisch de lift binnen twee uur omschakelen van ski naar mountainbike. Vorig jaar zijn we tot eind november met de mountainbikes omhoog gegaan en op 10 november startte het skiseizoen.”

Benieuwd hoe de lift precies werkt? Je ziet het in de video hieronder.

Goede zaken

Na de overname is het skigebied de afgelopen jaren weer winstgevend geworden. En niet alleen is de ontwikkeling goed geweest voor het skigebied, maar ook voor het dorp in het algemeen. Het aantal overnachtingen is gestegen en ook ontstaan er werkplekken. Bovendien komen er ook meer mensen in het dorp wonen, waar voorheen het inwoneraantal achteruit ging.

Skigebied Königsberg

Het skigebied van Königsberg telt 5 sleepliften en een touwlift. In totaal vind je in het skigebied 14 kilometer aan piste. Het is een klein skigebied dat zich richt op families. Als er genoeg sneeuw ligt kun je er overigens ook poederen op de speciale ‘tiefschneepiste’. Sinds 1971 kun je skiën in het gebied.

Volg jij onze Alpentour al?

24 uur in... Bekijk het nu!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in