Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Skigebied gebruikt kanon uit WOII om lawines tegen te gaan

Wintersportredacteur

Skigebieden doen er alles aan om het gebied zo veilig mogelijk te maken. Eén van de dingen die ze doen, is lawines gecontroleerd af laten gaan. Zo voorkomen ze dat deze lawine plotseling afgaat en dat er mensen in terecht komen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, maar een skigebied in het Amerikaanse Californië heeft wel een hele bijzondere oplossing gevonden. Zij gebruiken een kanon uit de Tweede Wereldoorlog.

Kanon uit de Tweede Wereldoorlog

Dagelijks controleren deskundigen in Mammoth Mountain de omgeving van het skigebied. Ze kijken dan onder andere of er lawines kunnen ontstaan. Op bergen waar de kans op lawines het grootst is, laten ze deze vervolgens gecontroleerd afgaan. Hiervoor maken ze in dit Amerikaanse gebied gebruik van kanonnen uit de Tweede Wereldoorlog. De ski patrouille in dit gebied wordt speciaal opgeleid om deze kanonnen te kunnen gebruiken. Hiermee hebben ze in dit gebied een unieke, maar effectieve manier om lawines tegen te gaan.

Hoe zo’n kanon eruit ziet, zie je in onderstaande video. De kanonnen hebben al eens eerder gediend in een oorlog, nu dienen ze in de ‘oorlog tegen lawines’.

 

Investering tegen lawines

Eén van de grootste problemen waar skigebieden mee te maken hebben, zijn de lawines. Soms ontstaan ze spontaan, soms worden ze veroorzaakt door mensen. Maar elke winter komen er mensen om door lawines en dat wil een skigebied natuurlijk voorkomen. Het gecontroleerd af laten gaan van een lawine is een manier om ze te voorkomen, maar sommige gebieden nemen ook maatregelen om een dorp te beschermen tegen de lawines die toch ontstaan. Zo heeft de Oostenrijkse deelstaat Salzburg zojuist bekend gemaakt een miljoen euro te gaan investeren in de bescherming tegen lawines. Hoe ze dat gaan doen, lees je in het artikel hieronder.

Salzburg investeert miljoenen in bescherming tegen lawines

 

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in