Nieuwsalert per mail ontvangen

Skiën met kleine kinderen

Fanatieke skiërs willen natuurlijk skiën wanneer het maar kan, maar als er eenmaal een baby in het spel komt dan slaat soms de twijfel toe. Kun je met een baby wel op wintersport? Het antwoord is: ja! Je baby of peuter meenemen op een wintersportvakantie is prima te doen als je rekening houdt met een aantal zaken. Hier volgen een aantal tips:

Lange rit

Veel mensen gaan met de auto op wintersport en dat betekent dus een rit van een aantal uur. Dit is natuurlijk heel lang voor de kleine, maar als je voldoende stops inlast waarin je baby even plat kan liggen of je kleuter zich even vrij kan bewegen is er niets aan de hand. Bovendien is het niet erg als je kind een keertje iets langer in de Maxi Cosi zit tijdens een autorit. Er doen veel spookverhalen de ronde dat lang in de Maxi Cosi zitten vergroeide ruggetjes oplevert, maar dit is alleen het geval als je kind heel vaak, heel lang in de Maxi Cosi zit. Je kunt dus gewoon de auto pakken voor je wintersportvakantie. Als je kind al wat ouder is, is het (vanzelfsprekend) verstandig om wat cd’s en/of speelgoed mee te nemen in de auto om verveling tegen te gaan.

Hoogtes

Als je je baby meeneemt op wintersport moet je al te grote hoogtes vermijden. Je kunt je baby tot een hoogte van ongeveer 2000 meter gerust meenemen, maar een hoogte van boven de 2000 meter is voor je baby niet direct aan te raden, tenzij het eerst een tijdje (ca. 4 dagen) kan acclimatiseren op een iets lagere hoogte. Het is ook erg belangrijk om snelle wisseling tussen hoogtes te vermijden. Neem je baby dus niet mee in de skilift en ga er ook niet mee skiën.

 

Bescherming

Kinderen zijn een stuk gevoeliger voor kou en zon dan volwassenen. Je baby is veel minder in beweging dan jijzelf en het is dus belangrijk het warm aan te kleden. Wat niet mag ontbreken in de wintersportoutfit van je baby zijn een goed skipak, warme schoenen en handschoenen en een muts. Ook een zonnebril is belangrijk en natuurlijk zonnebrand.

Activiteiten

Een heel belangrijk advies is dat je niet moet gaan skiën met je kind op de rug. Als je valt ben je alle controle kwijt en dit kan nare ongelukken opleveren. Sommige ouders zullen het gevoel hebben erg stevig op de ski’s te staan, maar er zijn ook nog andere mensen op de piste die wellicht wat minder handig zijn en dus tegen je op kunnen botsen. Bovendien is de snelle hoogtewisseling niet goed voor de baby en is het voor je baby ook erg koud omdat hij of zij gewoon stilzit achterop je rug. Houd het dus wat rustiger en ga sleetje rijden of een sneeuwpop bouwen met de kleine. Als je toch samen wilt skiën hebben veel accommodaties tegenwoordig ook een kindercrèche. Kijk bijvoorbeeld eens hier naar de top 10 lijst van de ANWB voor kindvriendelijke wintersportbestemmingen.

Ken jij skigebied Engelberg al in Zwitserland?

Wij bezochten het skigebied!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in