Nieuwsalert per mail ontvangen

Reacties op nieuwe 35 meter eis voor GS ski’s

Vanaf vandaag skiën de mannen in de World Cup GS op ski’s met een radius van minimaal 35 meter en een lengte van minimaal 195 centimeter, zoals verplicht is gesteld door de FIS. De ski’s zouden de veiligheid van de atleten moeten verhogen en het risico op blessures moeten verminderen. De nieuwe eisen voor ski’s heeft de afgelopen tijd voor heel wat commotie gezorgd, omdat niet iedereen overtuigd is van de voordelen ervan. Bovendien leken tijdens de eerste run van de openingsrace zojuist in Sölden niet alle atleten zich lekker te voelen op het nieuwe materiaal.

Elke verandering grote binnen een sport levert commentaar op. De invoering van de Hawk-Eye techniek bij het voetbal en het onlangs afschaffen van de bovenhandse servicepass bij het volleybal zijn hier voorbeelden van. Ook in de skiwereld wordt een nieuwe regel nooit zonder tegenstand ingevoerd. De FIS heeft dit jaar de eisen voor de dimensies van ski’s op de reuzenslalom, super G en afdaling bij zowel de mannen als vrouwen bijgesteld. De meest ingrijpende verandering was die van de mannenski’s op de reuzenslalom en die heeft voor meer geluid gezorgd dan normaal.

De nieuwe ski’s moeten minimaal 10 centimeter langer zijn en een 30% grotere radius hebben dan de ski’s die het afgelopen seizoen gebruikt werden. Deze eisen bemoeilijken het maken van een bocht drastisch. Van origine was FIS van plan om dit seizoen een eis van 40 meter radius in te voeren, maar die ski’s bleken helemaal onmogelijk om te skiën.

Verschillende atleten zoals Ted Ligety en Warner Nickerson hebben zich de afgelopen tijd negatief uitgelaten over de nieuwe ski’s. Zo denkt Nickerson dat de nadelen groot zijn voor jonge skiërs, aangezien zij nog niet de kracht hebben om op de lange ski’s te skiën. Helemaal met slechte sneeuwcondities vergt het veel kracht om de ski’s de bocht door de sturen. Ted Ligety noemde de ski’s in februari van dit jaar ‘vermoeiend’. In het onderstaande filmpje heeft Nickerson de reacties van vele World Cup skiërs vastgelegd, omdat hij vind dat de FIS naar de atleten moet luisteren. Zowel negatieve als positieve oordelen komen voorbij.

Wij bezochten het skigebied Tignes en het was top!

Bekijk nu de spectaculaire beelden!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in