Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Prijzen in skihutten 60% hoger geworden afgelopen 10 jaar

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

De Arbeiterkammer Salzburg (vertegenwoordiging van de belangen van werkenden) heeft een onderzoek gedaan naar de prijzen in skihutten in Salzburg in 2014 en 2024. Wat er opvalt? De prijzen zijn gemiddeld bijna 60% hoger geworden en dat is bijna twee keer hoog als de stijging van de consumentenprijsindex. Meer over dit onderzoek vertellen we je in dit blog.

Onderzoek van Arbeiterkammer Salzburg

Hoe de Arbeiterkammer Salzburg aan deze informatie komt? Er is een onderzoek uitgevoerd bij in totaal 192 skihutten in 23 Salzburgse skigebieden in Tennengau, Pongau, Pinzgau en Lungau. Het onderzoek is uitgevoerd met een standaard enquêteformulier. Er zijn 11 verschillende dranken, 13 voedingsmiddelen en 5 producten speciaal voor kinderen vergeleken. Alleen skihutten aan de piste zijn in dit onderzoek meegenomen. De nieuwe cijfers van 2024 zijn vergeleken met een oud onderzoek uit 2014. Destijds zijn er 195 skihutten op dezelfde manier nader onderzocht.

59,19% stijging qua prijzen in skihutten

In 2024 zijn de prijzen in skihutten gemiddeld 59,19% gestegen in vergelijking met 2014. Dit is een flink verschil met de consumentenprijsindex, deze steeg in dezelfde periode 33,5%. Het eten is daarbij nog een stukje duurder geworden dan de drankjes. Bij drankjes is er ongeveer 50% bij de prijs bovenop gekomen en bij gerechten in de berghutten 60%.

Enkele voorbeelden uit het onderzoek:

  • Skiwasser: + 62,78%
  • Bier 500 ml: + 46,11%
  • Bier 345 ml: + 50,68%
  • Cola: + 47,30%
  • Apfelstrudel: + 75,07%
  • Spaghetti Bolognese: + 69,10%
  • Frankfurter met broodje: + 69,72%

Prijzen skihutten verschillen per gebied

Uit het onderzoek is ook gebleken dat de prijzen voor eten en drinken per berghut en in elk gebied erg verschillen. Zo loopt de prijs van een Skiwasser bijvoorbeeld uiteen van € 4,60 voor 400 ml tot € 3,- voor een halve liter. Dit geldt ook voor de prijzen van bier, cola, Spaghetti Bolognese, Frankfurter en bijvoorbeeld de Germknödl. Een relatief goedkope Germködl koop je in Großarl-Dorfgastein voor € 5,80. In Leogang betaal je voor hetzelfde gerecht € 13,50, dit is een verschil van ruim 113%

Waar is het gunstig en waar juist duur?

Over het algemeen geldt: hoe groter het gebied qua pistekilometers, hoe duurder de kosten voor de lunch op de piste. In Lungau kun je volgens dit onderzoek het gunstigst lunchen. Ook de prijzen van de skigebieden in Tennengau en Pongau liggen onder het landelijke gemiddelde qua prijsstijging in de afgelopen tien jaar. Het grootst zijn de prijsstijgingen ten opzichte van de afgelopen tien jaar in Pinzgau. Gemiddeld is de stijging hier 4,26% meer dan het landelijke gemiddelde.

››› Alle gemiddelde prijzen met stijgingen van de gerechten vind je in het onderzoek!

Lees ook: Besparen op je wintersport doe je zo

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in