Een lawine is gevaarlijk, maar twee lawines achter elkaar zijn nog gevaarlijker. Daarom heeft Pieps de Pieps Backup ontwikkeld, een backup lawinepieper.
“Een backup pieper? Leg eens uit.” Doe ik. Zodra je de piste verlaat om te genieten van de magische witte poeder heb je natuurlijk je drie-eenheid mee, bestaande uit een lawinepieper, een schep en een sonde/prikstok. Misschien heb je zelfs een lawine-airbag mee. We focussen op de lawinepieper. Die pieper kun je op twee standen zetten, ‘zenden’ en ‘ontvangen’.
Standaard zet je de lawinepieper op ‘zenden’, wat betekent dat de pieper continu signalen uitzendt die andere lawinepiepers kunnen ontvangen als die op ‘ontvangen’ staan. Als je door een lawine wordt bedolven blijft je pieper dus signalen uitzenden zodat andere mensen met een pieper je kunnen lokaliseren. Met behulp van hun sonde bepalen ze dan precies waar je bent en met de schep graven ze je uit. Maar wat moet je dan met een backup pieper?
Stel, ik ski en trigger een lawine waardoor ik bedolven word. Mijn maat ziet het gebeuren en snelt naar de plek van het ongeval toe om mij te redden. Hij schakelt zijn pieper van zenden naar ontvangen en gaat mij zoeken. Op dat moment ontvangt zijn pieper alleen maar signalen en zendt ‘ie geen signalen meer uit. Als er dan nog een tweede lawine komt – die kans is aanwezig – waardoor hij bedolven wordt, kan mijn maat niet meer gelokaliseerd worden. Zijn lawinepieper zendt immers geen signaal meer uit, want die staat op ontvangen. Dat is wanneer de backup pieper handig is. In de onderstaande video wordt het nut van de Pieps Backup haarfijn uitgelegd. Je kunt ook verder lezen.
De Pieps Backup herkent het wanneer er geen ander piepersignaal dichtbij meer actief is en dankzij de bewegingssensoren herkent hij ook of degene die de pieper om heeft beweegt. Als de drager van de backup pieper niet meer beweegt omdat hij onder de sneeuw ligt en er is geen zendend signaal dichtbij meer actief, dan gaat de backup pieper signalen uitzenden. Dat verhoogt de kans om gevonden te worden in het geval van een tweede lawine dus aanzienlijk.
Vergelijk het met de automatische opener van een reserveparachute. Die opent als je onder de ingestelde hoogte nog teveel valsnelheid hebt of te hard ronddraait. Je hebt ‘m bijna nooit nodig, maar het is toch wel fijn dat ‘ie er is. Misschien iets om over na te denken als je buiten de piste gaat skiën.