Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Over iets meer dan 3 maanden start het World Cup seizoen

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Misschien voelt het alsof de winter nog heel ver weg is, maar dat valt best wel mee. Over iets meer dan drie maanden start het officiële World Cup seizoen 2023/2024 alweer. In de skigebieden zijn ze de komende maanden in volle voorbereiding voor de eerste wedstrijden van het seizoen. De aftap is op 28 oktober 2023 in Sölden op de Rettenbachgletscher!

De eerste wedstrijden: Sölden

De traditionele opening van het World Cup seizoen is in Sölden op de Rettenbachgletscher. Zet deze data maar in je agenda: op 28 en 29 oktober 2023 wordt er voor het eerst gestreden op de piste om de snelste tijden. Het aftellen is begonnen! Met het motto ‘ladies first’, mogen de dames het wedstrijdseizoen aftrappen in Sölden op 28 oktober. Op zondag 29 oktober starten de heren hun eerste wedstrijd van dit seizoen.

Wat houden de voorbereidingen in?

Zomerinspecties worden momenteel door de FIS uitgevoerd op verschillende locaties. De FIS Race Director, Peter Gerdol, bekijkt tijdens deze inspecties of de wedstrijden technisch veeleisend zijn, maar dat tegelijkertijd de atleten niet overbelast raken. Van locaties in de VS tot in Zwitserland en Oostenrijk, de hele zomer reist Gerdol door de skigebieden om het wedstrijdseizoen voor te bereiden. Qua pistes zijn er een paar wijzigingen in het wedstrijdprogramma. Zo is bijvoorbeeld de afdaling in Kranjska Gora verkort en die in Åre zal komend seizoen een stuk langer zijn. Al deze veranderingen moeten in deze periode van het jaar gecheckt en goedgekeurd worden.

World Cup bij de heren in 2023/2024

De mannen strijden dit seizoen tijdens 14 afdalingen, 9 super G’s, 10 reuzenslaloms en 12 slaloms om de titels. Gurgl is nieuw als wedstrijdlocatie en Bansko (in Bulgarije) keert in februari terug op de FIS Ski World Cup kalender 2023/2024. Ook zal er weer een wedstrijd plaatsvinden in het Noorse Kvitfjell. In het World Cup seizoen 2023/2024 staan er ook weer een aantal klassiekers op de planning. Van Adelboden tot WengenKitzbühel en Schladming, komende winter kun je de heren weer op veel verschillende plekken zien strijden om de winst. Veel wedstrijden om naar uit te kijken!

World Cup seizoen van de dames

Bij de dames staan er komend seizoen 11 wedstrijden in elke discipline gepland (zonder de parallel- en combinatiewedstrijden). De start van het World Cup seizoen is ook bij de vrouwen een week uitgesteld. Om te voorkomen dat wedstrijden niet door kunnen gaan door te weinig sneeuw zijn enkele wedstrijden gewisseld of verlaat. Opvallend dit jaar bij de dames? Jasna (in Slowakije) en Val di Fassa zijn terug als bestemming voor wedstrijden in 2023/2024. Een geheel nieuwe locatie is Mont Tremblant (in Canada), deze vervangt Lake Louise. Ook staan er dit jaar drie wedstrijden in Italië op het programma en is de World Cup Saalbach terug van weggeweest. In deze bekende Oostenrijkse plaats wordt het seizoen afgesloten in maart 2024.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in