Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Opvallende regels voor een wintersport in Italië om rekening mee te houden

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Wie binnenkort op wintersport in Italië gaat moet rekening houden met een aantal opvallende regels. Belangrijk, want aan sommige van deze regels denk je misschien in eerste instantie niet. Denk onder andere aan een verplichte aansprakelijkheidsverzekering op de piste. Met welke regels je nog meer rekening moet houden voor je wintersport in Italië?

Regels voor een wintersport in Italië

In Italië gelden er net weer andere regels dan in bijvoorbeeld Oostenrijk of Frankrijk. De ‘normale’ pisteregels gelden overal, maar er zijn twee uitzonderingen in Italië die belangrijk zijn om te weten. Voordat je op wintersport gaat naar Italië moet je namelijk wel even checken of je gedekt bent voor ongelukken op de piste. Daarnaast moeten mensen tot 18 jaar verplicht een helm dragen. Was jij hier al van op de hoogte?

Aansprakelijkheidsverzekering in Italië

Sinds 1 januari 2022 ben je in Italië verplicht een aansprakelijkheidsverzekering te hebben afgesloten voordat je kunt skiën. Heb je dit niet, dan kun je een boete tussen de € 100,- en € 150,- verwachten en je skipas wordt ingetrokken. De uitzondering op de regel is voor langlaufers. Het is dus van belang dat je voordat je gaat wintersporten in Italië kijkt bij de voorwaarden van je verzekering. Ben je voor ongelukken op de piste gedekt? Zo ja, dan moet je deze kunnen laten zien in het geval dat hierom gevraagd wordt. Controle wordt niet verwacht.

Zo niet, dan moet je in Italië een verzekering kunnen aanschaffen in het skigebied. In dit geval zit je wel vast aan de voorwaarden die daar zijn opgesteld. Bij een familie moet het gezinshoofd een verzekering kunnen laten zien. Een alternatief is een polis speciaal voor skiërs, deze biedt garantie bij bijvoorbeeld medische kosten en wettelijke aansprakelijkheid.

Helmplicht in Italië

In sommige wintersportlanden is er een helmplicht, maar alleen voor kinderen tot 15 jaar. Dit geldt bijvoorbeeld in Oostenrijk, maar ook niet in alle skigebieden. In Italië is er een helmplicht tot 18 jaar. Dit geldt voor elke vorm van wintersporten, dus ook bijvoorbeeld bij het rodelen.

Onofficiële regels voor een wintersport in Italië

Daarnaast zijn er nog een aantal regels gelden in alle wintersportlanden, zo ook in Italië. Deze staan ook wel bekend als de FIS-pisteregels. Zo blijft het veilig op de piste! Het is belangrijk dat je hiervan op de hoogte bent. Heb je al eens gehoord van deze regels?

  • Stop altijd aan de rand van de piste
  • Houd je aan de borden op de piste
  • Respecteer anderen
  • Pas je snelheid aan, aan je niveau
  • Neem geen onnodige risico’s
  • Kijk altijd even naar boven voordat je begint aan een afdaling

› Dit zijn de officiële FIS Pisteregels

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in