Nieuwsalert per mail ontvangen

© Skiinformatie.nl

Oostenrijkse liftmaatschappijen overwegen of in december openen zinvol is

Gistermiddag maakte de Oostenrijkse bondskanselier tijdens de persconferentie bekend dat de skigebieden vanaf 24 december open mogen. Alleen voor inwoners van het land, voor toeristen is er waarschijnlijk vanaf 7 januari meer mogelijk. Toch overwegen meerdere liftmaatschappijen of opengaan dan al wel zinvol is en op welke manier.

Het wel of niet opengaan vanaf 24 december heeft niks te maken met de zin in het skiseizoen, maar met financiële redenen. Openen met alleen een klein percentage lokale bezoekers loont niet en kan zelfs een financiële ondergang betekenen. Daggasten zijn niet genoeg om alle kosten te dekken. Daarom lijkt het erop dat veel skigebieden slechts een deel van het skigebied openen.

Hoge kosten, weinig omzet

Een skigebied wel openen onder deze omstandigheden betekent dat er veel minder omzet gedraaid wordt dan normaal, terwijl de kosten hoog zijn. Niet alleen voor de liftmaatschappijen, maar ook voor alle andere partijen. En dan hebben we het nog niet gehad over de horeca en hotels die tot ten minste 7 januari gesloten blijven.

Minder liften open

De financiële situatie verschilt per gebied. Een skigebied dat dichtbij de stad ligt, kan waarschijnlijk rekenen op meer wintersporters dan een skigebied dat slechter te bereiken is voor een dagje. Verder zijn de grotere gebieden over het algemeen veel afhankelijker van toeristen dan de kleinere gebieden. Ondanks dat hebben veel skigebieden inmiddels aangekondigd open te gaan. Zelfs zonder buitenlandse toeristen. Wel nemen de skigebieden maatregelen. Zo gaan er bij de meeste skigebieden maar een deel van de liften en pistes open. Zo wordt voorkomen dat er te grote verliezen worden geleden.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in