De Oostenrijkse bergredding wil in de toekomst drones van de Weense fabrikant Schiebel inzetten bij reddingsacties. Op dit moment zijn er alleen nog vragen over de wettelijke regelgeving en de financiering van de drones.
Drones bij reddingsacties
Bij lawines of vermiste personen is de bergredding vooral afhankelijk van helikopters. Bij slechte weersomstandigheden, zoals mist, sneeuw en harde wind, kunnen deze echter niet uitvliegen. Hierdoor kan het zijn dat een reddingsoperatie noodgedwongen moet worden uitgesteld. Speciale drones kunnen in deze situatie een oplossing bieden. Aldus Martin Gurdet, woordvoerder van de Oostenrijkse bergredding. Fabrikant Schiebel wil hierbij graag ondersteuning bieden.
[dfp_native_ad]
Financiering
Deze speciale drones worden bestuurd vanaf de grond, uit een speciaal daarvoor aangelegd station. De kosten voor een drone liggen rond de 1 miljoen euro. Per jaar zouden de drones ongeveer 9000 missies kunnen voltooien.
Drones al in gebruik
Op dit moment zijn de drones van Schiebel al in gebruik bij de European Maritime Safety Agency (EMSA). Daar leveren ze 24 uur per dag live-beelden uit de lucht. Deze beelden gebruikt de EMSA om vluchtelingen op te sporen of ter ondersteuning van de kustwacht. De drones zijn 3 meter lang, hebben een gewicht van 200 kilo en een vluchtduur van 6 tot 8 meter. Met extra tanks kunnen ze dit zelfs verlengen tot 10 uur. De drones kunnen vliegen bij een temperatuur van -44 tot +55 graden Celcius. Ook bij zware wind ondervinden de drones weinig problemen.
Helikopters worden veel ingezet
De bergredding zet regelmatig helikopters in bij reddingsacties in Oostenrijk. Meer daarover lees je in het artikel hieronder.