Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Oostenrijk voert lockdown in voor niet-gevaccineerden

Verboden

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Vanaf middernacht geldt er in heel Oostenrijk een lockdown voor iedereen die niet gevaccineerd is tegen het coronavirus of recent genezen. Op vrijdag werd hier al over gesproken en de deelstaten Oberösterreich en Salzburg gaven toen al groen licht voor deze maatregel vanaf maandag. Zojuist heeft Bondskanselier Alexander Schallenberg bekendgemaakt dat deze regel voor het hele land gaat gelden.

Op zaterdagavond was het nieuwe decreet hiervoor al openbaar geworden, en deze moet vanavond nog officieel door het hoofdcomité van de Nationale Raad worden goedgekeurd. De lockdown treft ongeveer 2 miljoen mensen en geldt in eerste instantie voor 10 dagen.

Lockdown niet-gevaccineerden

Voor mensen die in Oostenrijk geen geldig vaccinatiebewijs hebben en ook niet kunnen aantonen dat zij genezen zijn van corona (minimaal 11 en maximaal 180 dagen), geldt vanaf middernacht een lockdown. Tot die maatregel hebben de federale en provinciale regeringen dit weekend een overeenkomst bereikt. Sinds maandag 8 november werd die groep al geweerd van plekken waar de 2-G-regel van kracht is en vanaf maandag 15 november gelden er voor hen nog strengere regels. Zo mogen zij hun woning alleen verlaten voor werk en school, vaccineren of voorzieningen van de eerste levensbehoefte (o.a. supermarkt, apotheek). Deze regels gelden voor iedereen vanaf 12 jaar.

2-G-plus

Reden voor deze drastische maatregel is het toenemend aantal besmettingen en de oplopende bezetting van het aantal IC-bedden. Deskundigen betwijfelen echter of dit mogelijk is met een lockdown voor alleen ongevaccineerden. Daarom pleiten zij op tot een ‘2-G-plus-regel’. Hierbij moeten gevaccineerde en herstelde personen ook een negatieve PCR-test kunnen voorleggen voor toegang tot bepaalde faciliteiten. Nog niet bekend is of deze maatregel ook wordt doorgevoerd.

Wie slechts één vaccinatie ontvangen heeft en wacht op de tweede, geldt een bewijs van die vaccinatie in combinatie met een negatieve PCR-test om te voldoen aan de 2-G-regel.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in