Nieuwsalert per mail ontvangen

ONDERZOEK: Met kleine dosis alcohol spreek je makkelijker vreemde taal

Een gesprek starten tijdens je wintersportvakantie met een lokale bewoner is en blijft lastig, zeker in de hogere bergdorpen waar in elke regio weer een ander dialect gesproken wordt. Toch zal iedereen wel eens gemerkt hebben dat je met een kleine scheut alcohol ineens een stuk makkelijker een vreemde taal spreekt. Dit was voor onderzoekers van de Universiteit Maastricht, Liverpool en King’s College London een reden om onderzoek te starten. Zorgt een kleine dosis alcohol voor een betere spraak van een tweede taal? Het antwoord: JA!

Je staat heerlijk in de après-ski na een zware dag op de lange latten. Naast je staat een prachtige blonde schone of een heerlijke kerel die niet jouw taal spreekt. Twijfelachtig probeer je contact te zoeken, maar iets in je houdt je tegen. Een paar drankjes verder en die blonde schone of kerel staat nog steeds in een straal van twee meter bij je vandaan. Nu durf je ineens wel het gesprek te starten en zonder dat je het door hebt praat je ineens een stuk beter Oostenrijks, Duits, Frans of Italiaans. Hoe kan dit?

Het onderzoek

Het is voor veel mensen de angst die ervoor zorgt dat je de taal niet spreekt die je vreemd is, blijkt uit het onderzoek. Bij het onderzoek werden 50 Duitsers voorzien van een alcoholische versnapering en 50 deelnemers moesten het doen met een glas water. Na het innemen van het alcoholische drankje moesten de deelnemers tegenover de persoon gaan zitten die de moedertaal sprak. De moedertaalsprekers wisten niet welk persoon onder invloed van alcohol was, waardoor zij objectief konden beoordelen hoe de spraak van het desbetreffende persoon was. Wat bleek? Mensen met alcohol in zijn of haar bloed spraken aanzienlijk beter de vreemde taal. Volgens onderzoeker Jessica Werthmann is het verschil te verklaren vanwege de angstremmende factor van alcohol. Je durft makkelijker en sneller de vreemde taal te spreken!

 

Goed om te weten tijdens de après-ski

Wil je een gesprek starten met een lokale bewoners of een toerist uit een ander land? Gooi er een paar borrels in en je spreekt ‘vloeiend’ de taal. Goede tip en handig als je naar de wintersportgebieden vertrekt binnenkort!

Misschien handig om nu alvast de Duitse après-ski nummers te oefenen? Hier hoef je niet perse een borrel voor te drinken, want deze kun je nu alvast thuis gaan oefenen. Dan laat je in ieder geval een goede indruk achter bij je potentiële nieuwe scharrel, uiteraard afkomstig uit het buitenland!

Top 10 Duitse après-ski hits van de winter 2017 – 2018

Wij bezochten het skigebied Tignes en het was top!

Bekijk nu de spectaculaire beelden!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in