Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Onderzoek: dit is de beste tijd om op wintersport te gaan

© Skiinformatie.nl

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Het is geen geheim dat het in de schoolvakanties erg druk is op de pistes. Maar hoe ligt die spreiding gedurende het winterseizoen? En wanneer boeken de meeste mensen hun vakantie? Interhome deed onderzoek naar deze vragen.

Onderzoek Interhome

Kun jij met die flinke sneeuwdump ook niet meer wachten om op wintersport te gaan? En moet je nog boeken? Lees dan snel verder! Interhome heeft namelijk onderzoek gedaan naar wanneer Nederlanders hun wintersport boeken én wanneer ze gaan. Het onderzoek komt uit 2019, maar is zeker ook toepasbaar voor een wintersport in 2023, de drukke weken veranderen over het algemeen niet. Haal er je voordeel uit, zouden we zeggen!

Interhome is een Zwitsers bedrijf dat is opgericht in 1965. Het is de grootste aanbieder van gecontroleerde vakantiehuizen en appartementen. Om dat in cijfers uit te drukken: ze bieden zo’n 50.000 accommodaties aan in Europa, waarvan 6000 in de skigebieden. Het onderzoek werd gedaan aan de hand van 5000 wintersportboekingen.

Wanneer wordt er geboekt?

Wanneer boekt Nederland nou de wintersport? Opvallend is dat er een duidelijk verschil zichtbaar is tussen Nederlanders die in de kerstvakantie op wintersport gaan en Nederlanders die in de voorjaarsvakantie richting de Alpen trekken. De voorjaarsvakantie wordt meestal een jaar van tevoren geboekt. Terwijl de kerstvakantie ongeveer een half jaar van tevoren wordt geboekt. In maart worden de meeste boekingen gedaan. Dit zijn dan de boekingen voor de voorjaarsvakantie van het jaar erop.

© Interhome

Voordelen vroegboeken

Vroegboeken blijkt dus populair. Niet zo gek ook, er zitten een aantal leuke voordelen aan. Je krijgt vaak ‘vroegboekkorting’. Fijn voor de portemonnee, want die wintersport is al zo duur. Daarnaast is het voordeel dat er nog veel keuze is wat betreft accommodaties. Nadeel is wel dat je niet weet hoe de pistes er over een jaar bijliggen. Wat betreft sneeuwzekerheid neem je dus een risico.

Ook interessant: de goedkoopste skigebieden in de Alpen

Populairste wintersportweken

Op basis van cijfers van de afgelopen jaren heeft Interhome onderzocht wanneer Nederlanders precies op wintersport gaan. En hoe dit zich verhoudt tot andere landen. Maar liefst 50% van de wintersportende Nederlanders gaat in februari op skivakantie. In december ligt dit percentage op 19% en in maart op 17%. Wel is het zo dat veel skigebieden in december pas de laatste 2 weken volledig geopend zijn.

Als ook andere Europese landen worden meegenomen, komt uit het onderzoek dat week 52, 8 en 9 het drukste zijn. Dit zijn voor ons Nederlanders de kerstvakantie en voorjaarsvakantie. Het zijn niet alleen wij die dan vakantie hebben, maar ook andere landen. In februari staat 36% van de skiënde Europeanen op de piste. In december is dit 22%.

© Interhome

Uit bovenstaande Infographic blijkt dat week 2 t/m 7, en week 11 t/m 14 de rustigste weken zijn om op wintersport te gaan. Houd je van hard geprepareerde pistes en ben je niet vies van een beetje kou? Dan zijn week 2 t/m 7 jou op het lijf geschreven. Liever een zonnetje en af en toe wat slush? Kies dan voor een wintersport in maart.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in