Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie.nl

Omzetdaling een stuk lager voor kleine skigebieden in Oostenrijk

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Het is een bijzonder skiseizoen voor Oostenrijk. Op 24 december mochten de liften eindelijk weer draaien, maar helaas is het vanwege de huidige regelgeving onmogelijk voor toeristen om die kant op te gaan. De skigebieden lopen daardoor veel omzet mis. Toch lijkt de financiële klap een stuk minder erg voor de kleine tot middelgrote skigebieden, dan eerder werd gevreesd.

Daar waar veel grote Oostenrijkse skigebieden een omzetdaling van 80 tot 95% melden, ligt dit percentage in veel kleinere skigebieden een stuk lager. Ook melden zij een stijging van het aantal lokale bezoekers.

Veel locals

In een groot deel van Karinthië kwam er begin december ontzettend veel sneeuw naar beneden. Dat weerbeeld zette zich in de weken daarna voort, met meerdere neerslagrecords tot gevolg. De recordwinter trok vooral veel locals en daar hebben veel kleine skigebieden van geprofiteerd. Op de Gerlitzen draaien de liften sinds Kerst. Het skigebied meet een omzetdaling van 45%, maar daarentegen wel een stijging van 10% van het aantal lokale gasten.

Manuel Kapeller-Hopfgartner van de Gerlitzen-Bergbahnen laat aan ORF.at weten: “Er is voor geen enkele medewerker werktijdverkorting aangevraagd. Iedereen kon gewoon blijven werken en we hebben zelfs nieuwe medewerkers perspectief kunnen bieden om bij ons te blijven werken. We zullen er dit jaar zelfs in slagen investeringen voor de toekomst te doen!” Zoals je begin deze week kon lezen, geldt dit niet voor alle skigebieden.

Zeker open tot en met Pasen

In Bad Kleinkirchheim mist men op dit moment 80% van de buitenlandse gasten. Gevreesd wordt dat de omzetdaling aan het eind van het seizoen dezelfde minus heeft. Toch was het skigebied gesloten houden volgens Sabine Peternell van de Bergbahnen ook geen optie. “We hebben ook altijd hoop gehouden dat er wel versoepelingen werden doorgevoerd.” Wel zijn er minder liften open, maar die blijven zeker tot en met Pasen draaien. Hetzelfde geldt voor veel andere skigebieden in de deelstaat.

Geen winnaars

Kapeller-Hopfgartner laat verder weten dat er absoluut geen winnaars zijn dit seizoen. Ondanks dat een aantal skigebieden een stijging van het aantal lokale bezoekers heeft gemeten en de minus van de omzetcijfers relatief meevalt, is er geen één skigebied met groene cijfers. Toeristische accommodaties zijn nog altijd dicht en ook de horeca mag niet open. Het is een bizar seizoen.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in