Offpiste skien? Oppassen!

In grote delen van Oostenrijk is de laatste dagen weer een vers laagje sneeuw gevallen. Ook de berichten voor volgende week zijn qua sneeuw gunstig gestemd. Gevolg? Ideale omstandigheden om ook eens buiten de piste een kijkje te nemen. Leuk? Ja! Verstandig? Hangt ervan af. De komende 2 weken zullen veel Nederlanders nog richting de Alpen afreizen om te genieten van hun welverdiende wintersportvakantie. Over het algemeen zijn dit prima skiërs, die qua techniek best een duik mogen nemen naast de piste. Waar het hen vaak aan ontbreekt is kennis van alle alpinegevaren die het offpiste-skien met zich meebrengt.

Het grootste gevaar het lawinegevaar. De niet geprepareerde sneeuw buiten de pistes is aan alle weersomstandigheden onderhevig en verandert in de loop van tijd van samenstelling. Er valt in november bijvoorbeeld 40 cm. sneeuw in een paar dagen tijd. In december gaat het licht dooien en schijnt de zon. Gevolg, een harde ijsplaat die inmiddels is ingezakt tot een centimeter of 20. Begin januari valt er een goed pak van wel 20 cm. Deze sneeuw ligt nu op een ijsplaat. Op een steil stuk gaat dit met een lichte belasting dus heel snel glijden, maar met iets meer belasting ook op een vlakkere helling. Levensgevaarlijke omstandigheden omdat de hechting tussen de verschillende sneeuwlagen niet of slecht aanwezig is.

Gelukkig hoef je niet hele jaar je favoriete helling in de gaten te houden en zelf te meten. Daar zijn lawinediensten voor. Deze geven dagelijks een indicatie van gevaar tussen de 1 en 5, voor verschillende hellingen. Het aangegeven niveau is gebaseerd op o.a. temperatuur, hellingsgraad, cm. sneeuw en het tempo waarin het gevallen is. Wat deze getallen betekenen voor de skiveiligheid is te vinden in het artikel van Mike.

Bovenstaande vergt enig vermogen tot onthouding. Je kunt je namelijk wel voorstellen dat de lol van het skien buiten de pistes uiteindelijk alleen maar gaat om het vrije gevoel in heerlijke poedersneeuw. Als het lawinegevaar 1 is, dan zijn de omstandigheden met eenzelfde cijfer aan te duiden. En bij 3 en 4 wordt de sneeuw pas echt lekker. Kortom beheers jezelf! Er vallen jaarlijks veel doden. Juist op dagen dat het net gesneeuwd heeft en het zonnetje schijnt. Het ziet er prachtig uit, maar het is levensgevaarlijk.

De minimale uitrusting tijdens het offpiste skiën bestaat uit drie zaken:
1 Lawinepieper; apparaat dat radiogolven uitzendt en ontvangt om iemand onder de sneeuw te vinden
2 Sonde; een lange, opklapbare stok om te bepalen waar iemand precies ligt onder de sneeuw
3 Schep; om personen mee uit te graven

Als je iemand gevonden hebt met de pieper, prik met de sonde voor de exacte locatie. En als laatste schep je het slachtoffer vrij en probeer bij het gezicht te beginnen. Lucht is namelijk zeer beperkt onder de sneeuw.
Bovendien is het van belang om heel erg snel te werken! De overlevingskansen dalen na een kwartier met 80%.
Oefen bovenstaande maar eens met een pieper verstopt in een rugtas, zo kun je tijdens een noodgeval vertrouwen op je training.

Dit is het allemaal in een notendop(je). Er zijn hele boeken overgeschreven en de trainingen kunnen dagenlang duren. Maar dat past niet allemaal in een artikel. Probeer ervan te genieten, maar wel altijd veilig! Het is echt een mooie sport, maar niet zonder risico’s. Met het lezen van een artikel als dit, heb je niet genoeg kennis om alleen buiten de piste te skien, ook al heb je de juiste materialen. Er worden speciale cursussen gegeven om je van kennis en praktijkervaring te voorzien. Totdat je zo’n cursus hebt gedaan moet je dus nooit buiten de piste gaan skiën zonder een daarvoor opgeleide gids.

Hier in Fieberbrunn is het een geweldige freeride-omgeving overigens. Prachtige afdalingen met meerdere mogelijkheden maken het tot een van de beste gebieden in Oostenrijk om te freeriden. Dit blijkt ook wel uit het feit dat de freerideworldtour dit jaar een wedstrijd in Fieberbrunn heeft. De echte toppers aan het werk.

Freerideworldtour 2011 Fieberbrunn

Het worden nog een paar mooie weken deze winter!
Aan iedereen een goede en veilige vakantie gewenst!

Groeten,

Remy

www.dorfstube.nl

Deel dit artikel:
Blijf op de hoogte!

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

 *
 *
Vul je e-mailadres in

Waar ben je naar op zoek?

Wonach suchen Sie?