Nieuwsalert per mail ontvangen

Off-piste skien ook gevaarlijk met juiste uitrusting

Je wilt graag buiten de piste skiën om te genieten van de verse poeder, maar hebt nog weinig ervaring. Dan koop je toch gewoon een lawineset om je te beschermen? Helaas, zo simpel ligt het niet. Hoewel een lawineset een vereiste is voor het off-piste skiën, biedt het je lang niet genoeg veiligheid om dit verantwoord te doen. 

Na het lawineongeval van prins Friso in het voorjaar van 2012 is er op televisie en internet veel aandacht geschonken aan wat voor gear je bij je dient te hebben tijdens het off-piste skiën. Als je het nieuws rond de prins hebt gevolg weet je inmiddels dat een lawineset bestaat uit een lawinepieper, schep en sonde. Dit is de minimale uitrusting voor een off-piste skiër en die kan aangevuld worden met bijvoorbeeld een ABS rugzak, eerste hulp set en bivakzak. Een uitrusting als deze helpt je overlevingskansen te vergroten wanneer je in een lawine terecht komt, maar daarmee verklein je nog niet de kans op een lawine.

Over het beperken van het risico op lawines zijn boeken vol geschreven en nog kan je dit risico nooit voor de complete honderd procent inschatten. En dat is ook de reden dat zelfs zeer ervaren en goed opgeleide gidsen wel eens in een lawine terecht komen. Als leek in de lawinekunde is het daarom zeer onverstandig om zonder deskundige begeleiding buiten de piste te skiën – ook al draag je een lawineset bij je. Zelfs een paar meter naast de gemarkeerde piste kan het noodlot al toeslaan, weet ik uit eigen ervaring.

Om meer te weten te komen over lawinekunde en off-piste skiën zijn diverse cursussen te volgen. In deze cursussen leer je welke factoren het lawinegevaar vergroten of verkleinen en onder welke omstandigheden het verantwoord is om buiten de piste te treden. Na het volgen van een goede cursus ben je een stuk bewuster van de lawinegevaren en weet je hoe je deze zoveel mogelijk kunt beperken. Maar zelfs dan is het belangrijk dat je met ervaren gidsen op pad gaat.

In een serie artikelen zal ik de komende weken op zaterdag meer vertellen over lawinekunde en het skiën buiten de piste.

Wij bezochten het skigebied Tignes en het was top!

Bekijk nu de spectaculaire beelden!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in