Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Noodweer treft wintersportgebieden in onder andere Italië en Zwitserland

© Skiinformatie.nl

Elke dag het laatste wintersportnieuws

De afgelopen dagen zijn de Alpenlanden zwaar getroffen door noodweer. Na zwoele dagen met onweer valt er weer heel veel regen. Vooral bij de grens tussen Italië en Zwitserland blijft het maar regenen en zorgt het water voor overstromingen. Onder andere Breuil-Cervinia is zwaar getroffen, op social media verschenen bizarre beelden.

Heel veel water

Onder andere het Zwitserse Ticino en Oberwallis en het Italiaanse Aostadal zijn de afgelopen dagen overspoeld met regen. Een vlaag koele lucht zorgt voor deze grote weeromslag, die ook in Nederland goed te voelen is. In de bergen zijn de gevolgen van overvloedig water in deze periode van het jaar nog eens een stukje heftiger en dat is te zien aan de beelden uit Breuil-Cervinia van de afgelopen dagen. Puin- en modderstromen zorgen voor veel schade en de bevolking probeert nu de schade te herstellen. Ook in onder andere Saas-Grund zorgt de regen voor schade. Wegen en bergpassen zijn voor langere tijd geblokkeerd in deze regio’s.

Grote schoonmaak in Breuil-Cervinia

Op dit moment is er een grote schoonmaak aan de gang in onder andere het wintersportdorp Breuil-Cervinia. Deze Italiaanse plaats ligt op de grens met Zwitserland en is zwaar getroffen door de regenval. De rivier bij Breuil-Cervinia trad buiten de oevers, straten liepen onder water en nu ligt er veel modder. Breuil-Cervinia ligt bij Zermatt waar je ook in de zomer kunt skiën op de gletsjers, hierdoor komen er veel toeristen naar de regio. Bedrijven, waaronder wintersportwinkels, zijn getroffen door de enorme hoeveelheid water.

200 mm regen in 24 uur

De reden van de overlast op sommige plekken? Langs de Italiaans-Zwitserse grens viel er afgelopen weekend in 24 uur meer dan 200 mm regen. Dit is een enorme hoeveelheid. Door de hoge sneeuwgrens viel de meeste neerslag in de vorm van water. Deze regenval in combinatie met het smeltwater van de sneeuw is in verschillende gebieden te veel voor de natuur. Door de vele sneeuwval die in maart, april en mei nog viel in het hooggebergte is er nu gemiddeld meer smeltwater dan normaal. De grote hoeveelheden sneeuw nemen in een enorm tempo af door de stijgende temperaturen in de bergen. Het water moet ergens heen en daarom ontstaan er nu problemen in sommige berggebieden in de wintersportlanden.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in