Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie.nl

Nog steeds veel problemen door gigadump

Wintersportredacteur

Er is de afgelopen dagen ontzettend veel sneeuw gevallen in Osttirol, delen van Karinthië en Noord-Italië. Zo veel dat meerdere neerslagrecords inmiddels verbroken zijn. Het is een ontzettende sneeuwchaos met omgevallen bomen, stroomuitval, lawinegevaar en ga zo maar door.

Gisteren en vannacht kwam er opnieuw een bak sneeuw naar beneden en ook vandaag kunnen er nog enkele centimeters bij gaan vallen. De hulpdiensten werken dag en nacht om wegen vrij te maken en huizen weer van stroom te voorzien.

Afgesloten wegen en onbereikbare dorpen

Na een korte adempauze op maandag, ging het gisteren opnieuw los in Osttirol, delen van Karinthië en Noordoost-Italië. Lokaal is er nog ruim een meter verse sneeuw bij gevallen. Door de grote sneeuwmassa’s zijn meerdere dorpen afgesloten van de buitenwereld. Alleen al in Großkirchheim (Karinthië), zijn acht dorpen al drie dagen niet toegankelijk. De wegen worden hier wel vrij gemaakt, maar dat is een moeilijke klus. Er ligt hier ruim 1,5 meter sneeuw in het dorp en door de regen is die ontzettend hard. De sneeuwploegen komen hier maar lastig doorheen. Door omgevallen bomen en een hoog lawinegevaar zijn er veel afgesloten wegen. Een aantal huizen is geëvacueerd.

In onderstaand bericht kun je de sneeuwhoeveelheden bekijken en ook wat een werk de hulpdiensten moeten verzetten om iemand in nood te kunnen helpen.

Hoog lawinegevaar

Sinds afgelopen zondag is het lawinegevaar in delen van Oostenrijk, Italië en Zwitserland ontzettend hoog. Men spreekt inmiddels niet meer van niveau 5 op de lawinegevarenschaal, maar niveau 3 en 4 zijn wel nog altijd van kracht. Oftewel een kritische tot zeer kritische lawinesituatie. Op steile grashellingen kunnen lawines spontaan afgaan.

Scholen dicht

In zeven gemeenten in Trentino zijn de scholen vandaag gesloten. Het is niet verantwoord om kinderen en studenten naar buiten te laten gaan voor onderwijs. Daarnaast wil men hier het sneeuwruimen niet bemoeilijken door mensen die onnodig de weg op gaan. Er wordt aangeraden om zo veel mogelijk binnen te blijven. Ook in Opper-Karinthië en delen van Osttirol zijn de scholen vandaag dicht.

Veel huizen zonder stroom

De enorme sneeuwhoeveelheden zijn een grote last voor de bomen. Die kunnen al dat gewicht niet aan en vallen om. Een aantal is terecht gekomen op nabijgelegen elektriciteitspalen- en kabels. Hierdoor zitten meerdere huishoudens al dagen zonder stroom. De eerste stroomuitval werd op zondag gemeld en nog altijd is dat niet overal opgelost. De hulpdiensten werken dag en nacht om de problemen op te lossen, maar dat is extra moeilijk omdat niet alle gebieden toegankelijk zijn. In Osttirol zitten vandaag nog minimaal 1500 huishoudens zonder elektriciteit. Ook in Karinthië en in Umhausen (Ötztal) zijn er problemen.

Keert de rust snel terug?

Gelukkig voor de getroffen regio’s is de ergste sneeuwval voorbij. De rust keert na vandaag langzaam terug en zo nu en dan kan zelfs de zon langzaam door het wolkendek heen prikken. Dit maakt het voor de hulpdiensten een stuk makkelijker om opruimwerkzaamheden uit te voeren en om wegen en dorpen weer begaanbaar te maken. Doordat de neerslag afneemt, zal ook het lawinegevaar in de loop van de week iets afzwakken.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in